Policisté zadrželi čtyři lidi, kteří jsou podezřelí, že v Jihomoravském kraji a především na Brněnsku okrádali seniory pokročilého věku. V pěti případech způsobili škodu 100.000 korun, řekl dnes novinářům mluvčí policie Bohumil Malášek. Vyšetřovatelka Zdeňka Kyliánová uvedla, že se prověřuje další desítka případů se škodami v desítkách tisíc. Dvě ženy už byly za stejnou činnost trestané a jsou stíhané vazebně, další žena a muž jsou stíhaní na svobodě. Hrozí jim až pětileté vězení.

Muž byl řidič a ženy se vydávaly za sociální pracovnice. "Pod legendou kontroly domácnosti a zdraví se jedna z nich vloudila do domu a seniora zabavila. Využily toho další dvě ženy, které domácnost prohledaly a vzaly peníze nebo věci," uvedla Kyliánová.

Nejvyšší částku se pachatelkám podařilo odnést v Přibicích, kde vzaly skoro 70.000 korun. Další peníze vzaly starým lidem v Nových Bránicích, v Těšanech a Hajanech, v Ořechově nenašly nic cenného. Policisté posádku chytili v Hostěradicích na Znojemsku. Našli i část odcizených peněz. Čtveřice ve věku od 23 do 42 let, která byla bez práce, je ze Znojemska. K obětem se přepravovala modrým automobilem značky Mazda.

Policie na jižní Moravě každoročně řeší 80 až 100 případů okradených seniorů, někteří ale podle Kyliánové případy nenahlásí, protože se stydí. Objasněnost je zhruba třetina, protože si senioři často pachatele nepamatují. Existuje mnoho legend, pod kterými se zloději dostanou do domácností seniorů. "Vydávají se za pracovníky vodáren, plynáren, za sociální pracovníky, ale také za rodinné příslušníky. Seniorům se představí například jako vnuk a řeknou, že měl nehodu a potřebuje peníze," řekla Kyliánová.

Lidé by měli podle ní být obezřetní, nikoho cizího nepouštět do domu, pořídit si například panoramatické kukátko, bezpečnostní řetízek a informace by si měli ověřovat jak u energetických společností, tak rodinných příslušníků.