Podle organizátorů přehlídky to bude jeden z vrcholů bienále věnovaného tvorbě Leoše Janáčka, skladatele, který spojil většinu své umělecké dráhy s Brnem.

Režisérem futuristické inscenace z roku 2016 je Maďar Kornél Mundruczó, jinak především filmař, jehož snímky sbírají ocenění na předních světových festivalech. Zároveň se Mundruczó věnuje také divadlu, je zakladatelem nezávislé společnosti Proton Theater.

Za dirigentský pultík se dnes postaví jeden z nejuznávanějších českých dirigentů Tomáš Netopil. Janáčkovo divadlo by mělo být podle rezervačního systému zaplněné.

Janáček napsal operu Věc Makropulos na motivy stejnojmenné hry Karla Čapka. Text zkrátil a stejně jako v Příhodách lišky Bystroušky změnil oproti předloze konec. V opeře na rozdíl od hry Elina Makropulos umírá smířena se sebou i Bohem.

Věc Makropulos měla při premiéře roku 1928 velký úspěch a dnes patří především v zahraničí k nejčastěji uváděným Janáčkovým operám, uvedla dramaturgyně festivalu Patricie Částková.

Letošní festival Janáček Brno začal 17. listopadu premiérou nové inscenace Příhod lišky Bystroušky v podání pořádajícího Národního divadla Brno. Slavnostně jej 5. prosince zakončí inscenace Výletů páně Broučkových z pražského Národního divadla.