Nahrávku Crosswinds vydal také Supraphon, takže ji znali i tehdejší českoslovenští fanoušci jazzrockové fúze.

Na dnešní koncert dorazili pamětníci i mladí příznivci jazzu. Dočkali se dlouhých sól na bicí a další nástroje, stejně jako složitých kompozic.

V úvodní části večera zahrál saxofonista Ondřej Štveráček s programem Space Project a hostujícím americkým bubeníkem Genem Jacksonem. Po pauze nastoupilo Cobhamovo elektrifikované kvinteto. Kromě bubeníka kapelu tvoří ještě hráči na fagot a saxofon, elektrickou kytaru, baskytaru a klávesy.

Cobham většinu času strávil za bicími, s charakteristickým šátkem přes čelo a soustředěný na rytmus. Když alespoň na chvíli vyšel zpoza bicích před publikum a vzal si mikrofon, snažil se motivovat mladé hudebníky, aby se nebáli tvořit a hledat i za cenu omylů a slepých uliček. Když jim osud dopřeje dost času, budou podle něj moci případné chyby napravit "za pochodu" a nedostatky překonat třeba i po více než 40 letech.

Cobham, který se narodil v Panamě, hrál na přelomu 60. a 70. let v kapele Milese Davise a podílel se mimo jiné na přelomovém jazzrockovém albu Bitches Brew. O rok později společně s Johnem McLaughlinem založili kapelu Mahavishnu Orchestra.

Také McLauglin letos zavítá do Brna. Zahraje 14. dubna v Janáčkově divadle. JazzFest potrvá do 30. dubna, kdy na stejném místě zazpívá Dianne Reevesová.