Vše vypukne zhruba hodinu po východu Měsíce nad jihovýchodní obzor. Plný zemský stín se objeví při levém horním okraji světlého měsíčního disku ve 22:02 letního času a postupně pohltí celou jeho horní polovinu. Ta díky tomu získá nahnědlé zabarvení. Je ale možné, že se s ohledem na aktuální meteorologické podmínky dočkáme i jiných odstínů, třeba temně oranžových tónů.

Ve 23:31 nastane střed zatmění, kdy bude do plného zemského stínu ponořeno takřka sedm desetin průměru měsíčního kotouče. Od té chvíle začne stín z Měsíce zvolna ustupovat směrem k jeho pravému hornímu okraji. Konce částečného zatmění se však dočkáme až druhý den 17. července asi hodinu po půlnoci.

Mimochodem, po pravé straně Měsíce, bude nad jižním obzorem (coby jasný zářící bod) viditelná i planeta Saturn v souhvězdí Střelce a jen o kousek dál směrem na západ narazíte i na mnohem jasnější Jupiter v souhvězdí Hadonoše.

Pokud se nedostanete z jakéhokoliv důvodu na Hvězdárnu osobně, můžete na počítači nebo telefonu sledovat přímý přenos na odkaze: