První letošní várku zeleného piva, které ozvláštní oslavy Zeleného čtvrtku před Velikonocemi, dnes začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno. Celkem ho do 9. dubna, na který letos Zelený čtvrtek připadá, uvaří 5000 hektolitrů.
Třináctistupňový speciál, jehož chuť a barvu dolaďují výluhem z bylin a barevným likérem, letos připravují už popatnácté. "Hlavní je pohlídat kvalitu vstupních surovin. Samozřejmě pivo je živý organismus a musíme reagovat na změny a výkyvy, ale myslím, že během let se receptura postupně vyladila a je víceméně stálá," konstatoval sládek pivovaru Svatopluk Vrzala.
Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů.
"Přesné dávkování koncentrovaného výluhu je výrobním tajemstvím. Musí se hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace," uvedl manažer kvality společnosti Heineken Jiří Brňovják.
Po uvaření pivo osm dnů kvasí a několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia. Po filtrování se do něj přidává ještě likér kvůli barvě.