Už příští středu startuje v Brně čtyřdenní Festival architektury 2020. Jeho cílem je odpovědět na zásadní otázky: Jak zlepšit kvalitu prostředí ve městě a stavět trvale udržitelným způsobem?

Na brněnské výstaviště, konkrétně do pavilonu V, se tak 26.2.2020 sjedou významné špičky v tomto oboru a představí funkční řešení pro budoucnost a otevřou diskusi k jejich většímu uplatnění. Novinářům program festivalu představila organizátorka Tereza Sigmundová a odborný patron Petr Selník.

Festival, zaměřený na udržitelnou architekturu, nabídne návštěvníkům možnost zúčastnit se řady přednášek, diskuzí a workshopů. V rámci bohatého programu vystoupí odborníci na pasivní soběstačné domy, vegetační konstrukce, zadržování a úpravu vody, dále zástupci cirkulární ekonomiky i distributoři zelené energie.

Inspirující projekty představí čeští architekti ocenění Českou cenou za architekturu. Mezi vystupujícími najdete také Ondřeje Chybíka, urbanistu Petera Bednára či krajináře Přemysla Krejčiříka. Ke čtvrtečnímu programu se připojí i zástupci měst a operačních programů, kteří návštěvníkům osvětlí klimatickou politiku pro nadcházející období. Během programu mohou hosté ochutnat pivo vařené z dešťové vody a rozmazlovat se občerstvením z kuchyně Flames grill.

Speciálními festivalovými hosty budou gastro-kartograf Lukáš Hejlík, ve večerních hodinách pak Husak Quartet a Kamil Prokeš, trojnásobný mistr v sekání sektů. Moderace se zhostí Soňa Baranová a Vladimír Kořen. Kompletní program i přehled všech vystupujících najdete na oficiálním webu www.festival-architektury.cz.

„V loňském roce jsme oslovili řadu institucí a firem působících v Brně s nabídkou k uzavření Memoranda o dlouhodobé spolupráci na závazku města k adaptaci na klimatické změny. V první vlně na ni kladně reagovalo 25 organizací. K samotnému uzavření memoranda dojde na galavečeru v rámci Festivalu architektury 27. února. Podpisem paní primátorky a zástupců organizací dojde k navázání partnerského vztahu mezi městem a terciárním sektorem, na jehož činnost nemá město přímý vliv. Společným úkolem města a partnerů pak bude naplňovat cíle plynoucí z Akčního plánu udržitelné energie a klimatu, které spočívají ve snižování emisí CO2, v přijímání adaptačních opatření na změny klimatu, v podpoře cirkulární ekonomiky a v neposlední řadě v propagaci veškerých opatření, které Brno a jeho partneři dělají pro zlepšení životního prostředí a ochranu klimatu,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík.