Jakub Jan Ryba v zoufalých existenčních podmínkách na malém městě vytvořil dodnes hrané skladby, včetně České mše vánoční. 

Ryba se v inscenaci potýká s posměšky vesničanů, nenaplněným citem k mladé obdivovatelce Pavle a hlavně s myšlenkově rigidním farářem Kašparem Zacharem. Zároveň trpí kvůli vlastní tvrdohlavosti, neústupnosti a neochotě slevit z absolutních nároků na sebe sama. "Hra vychází z problémů, které Ryba skutečně řešil," uvedla dramaturgyně Klára Latzková.

Dramatik, dramaturg a scenárista Bouček nejprve v roce 1967 napsal hru Vstaň, mistře!, v níž se inspiroval životními osudy skladatele. Premiéru měla až v roce 1981, v době, kdy autor už připravoval její novou verzi pro pražské Národní divadlo. Hrála se tam poprvé v roce 1983 pod názvem Noc pastýřů s Františkem Němcem v hlavní úloze. Později vznikl také televizní film s Josefem Abrhámem.

Významné místo má Noc pastýřů i v historii Městského divadla Brno. Na repertoáru byla v letech 1985 až 1991. Dětskou úlohu Jana Ulovce hrál v 80. letech Petr Gazdík, který je režisérem nové inscenace. Nyní roli studují jeho synové. "Kruh se tímto uzavírá," konstatoval Gazdík.

V inscenaci zní Rybova hudba. V hlavních rolích účinkují Milan Němec jako Ryba, Jan Mazák jako Zachar, dále Alena Antalová nebo Svetlana Janotová. Premiéra bude 19. září na Činoherní scéně Městského divadla Brno.