Vypadni, tady je moje teritorium! Nemám rád bezdomovce, vyhrožoval začátkem srpna večer opilý Aleš J. muži, který v parku pod Kraví horou v Brně seděl na lavičce. „Odejdu, až si dobalím cigaretu,“ odvětil poškozený a se zlou se potázal.

Obžalovaný totiž podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové vytáhl z kapsy nůž a opakovaně ho bodl do krku a hrudníku. „Čepel nože přitom přeťala krční žílu a jen těsně minula velkou krční tepnu. Obžalovaný v útoku nepřestal ani poté, co zavrávoral a oba spadli na zem. Celkem mu zasadil jedenáct bodně řezných ran do břicha a zad,“ upřesnila žalobkyně.

Zakrvácenému vážně zraněnému muži pak po převozu do nemocnice zachránili život při operaci lékaři. Šestkrát soudně trestaný zloděj ze severu Čech se k surovému útoku v soudní síni, kam ho přivedla eskorta, přiznal. „Cítím se vinen, souhlasím s tím, prostě jsem to udělal a trest si zasloužím,“ kál se útočník. A rovnou se před trestním senátem své oběti omluvil. „Je mi to moc líto,“ dodal.

Státní zástupkyně mu za pokus o vraždu navrhla trest 11 let, trestní senát Alešovi J. nakonec napařil o rok méně ve věznici s ostrahou. „Skutek je vybočením z dosavadního způsobu života obžalovaného, který poškozeného napadl jako smyslů zbavený. Byla to nepochopitelná událost v jeho životě,“ uvedl obhájce.

Podle předsedkyně senátu Jaroslavy Bartošové nebylo možné uložit trest pod spodní desetiletou hranici trestní sazby, protože útok nožem směřoval na životně důležité orgány poškozeného. Aleš J. desetiletý trest přijal, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se proti trestu odvolá, bude případ řešit Vrchní soud v Olomouci.