Příchod nového trenéra, který na střídačku Brňanů nastupuje po majiteli klubu Liboru Zábranském, oznámil klub ve středu. Kometa je úspěšná značka, řekl v rozhovoru pro klubový web Jiří Kalous. „Na začátku proběhl telefonický kontakt s Liborem Zábranským. Promluvili jsme si, protože Libor už dřív avizoval, že končí na střídačce Komety. Říkal, že hledá nového trenéra a bavili jsme se o možnostech spolupráce. Jsem rád, že jsme se domluvili. Na práci v Kometě se moc těším,“ uvedl nový kouč.
Tomu se prý Kometa vždycky vybaví jako nepříjemný soupeř. „Pro mě je to úspěšná značka, prošli v ní zkušení hráči. Brno má skvělou historii, je to klub s velkou tradicí. Zkrátka jde o organizaci, která má každoročně ty nejvyšší ambice. I z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že do té spolupráce půjdu,“ prozradil Kalous.

Proti Kometě jako trenér nastupoval mnohokrát. „Musím se přiznat, že se tady v Brně špatně trénovalo během zápasu. Neslyšíte vlastního slova, na střídačce chcete dát hráčům pokyny, ale moc to nejde. Atmosféra zkrátka skvělá, i nám jako soupeřům se to tehdy líbilo. Hráče to dokázalo neskutečně vyhecovat, jsou to mnohdy třaskavé zápasy, které všechny baví,“ usmíval se Jiří Kalous.

Ten se na zápasy v letošní divné sezóně, kterou Kometa ukončila už ve čtvrtfinále čtyřmi prohranými zápasy s Třincem, nedostal, protože se hrálo de facto v bublině. „Přenosy jsem sledoval v televizi. Najednou slyšíte mluvit hráče, rozhodčí nebo trenéry, jak udělují pokyny. Bylo to jiné, divné,“ svěřil se kouč.

Kalous si dal od hokeje roční pauzu, proto se na návrat do extraligy těší. „Jsem odpočatý a mám znovu velkou chuť do hokeje. Dal jsem si roční přestávku i z osobních důvodů, ale už je to dobré. Přes třicet let jsem jel prakticky bez přestávky, dál to nešlo. Ono se to nezdá, ale nasčítalo se to. Vyvrcholením náročnosti byla štace v KHL, kde jsou na vás velké tlaky, cestování je náročné, cítil jsem, že si potřebuji odpočinout,“ vysvětlil Jiří Kalous.

Jeho kolegové na střídačce jsou podle něj zkušení hokejoví pardálové. „Samozřejmě Jožo Kováčik teprve s trénováním začíná, ale jako hokejista byl výborný, má v kariéře něco za sebou. Jirka Horáček je dlouholetý Komeťák, pracuje tady mnoho let. Se všemi jsme se potkali, hovořili spolu a budeme se dál poznávat,“ uvedl trenér.

Tomu se líbí zabudování mladých hráčů do áčka a extraligy. „Je to dlouholetá filozofie Komety, chceme v tom samozřejmě pokračovat, ale jak říkám, nic není zadarmo,“ zdůraznil Jiří Kalous, který některé hvězdy v modrobílém dresu zná osobně. „Na nároďáku jsem potkal Martina Zaťoviče nebo Petra Holíka. Těším se, až všechny další poznám během přípravy,“ dodal.