Brno dá v letošním roce opět 35 milionů korun do participativního rozpočtu. O tom, jaké z návrhů obyvatel město uskuteční, rozhodne hlasování veřejnosti. Návrhy na vylepšení života ve městě lze podávat od února. Maximální podpora jednoho projektu je pět milionů korun. Novinářům to řekl radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Participativní rozpočet má Brno od roku 2017. Město už dokončilo 35 projektů obyvatel za více než 60 milionů korun, na třech desítkách dalších se pracuje.

Výzvu schválili městští radní. „Brno je průkopníkem participativního rozpočtování na úrovni statutárních měst a také v roce 2023 je tím, kdo v České republice poskytuje největší alokovanou částku na projekty. Možnost spolurozhodovat o vyhrazené části veřejného rozpočtu Brňany stále neomrzela, což dokazuje historie více než osmi set podaných projektů a přes 90.000 hlasujících,“ uvedl Chvátal.

Jeden projekt může získat podporu maximálně pět milionů korun

Na území jedné městské části mohou být úspěšné dva projekty v maximální podpoře deset milionů. Brno má 29 městských částí. „Podávat projekty lze od začátku února do 15. května,“ řekl Chvátal. Kromě toho, že návrhy musí v hlasování získat dostatečnou podporu veřejnosti, město také ověří, že je možné je uskutečnit.

Projekty musí být veřejně prospěšné, být na území Brna a směřovat do majetku města. V minulosti vznikla například hřiště, zeleň, ale v loňském ročníku získaly největší podporu onkologické projekty zabývající se pomocí ženám nebo dětem s rakovinou.