Brněnská zóna nezávislého umění Co.Labs výrazně rozšíří své prostory i činnost. Kulturní centrum, které sídlí v prostorách Sokolského stadionu v Kounicově ulici, získalo z Národního plánu obnovy 64,3 milionu korun na opravy a rozšíření stávajících prostorů. Zpravodajský portál BRŇAN o tom za Co.Labs informovala Barbora Feníková.

Cílem projektu je vybudování jedinečného kulturního centra evropského formátu, který poskytne komplexní prostor pro nezávislou tvorbu a prezentaci napříč různými druhy umění.

“Rozvoj kulturního centra CO.LABS je pouze reakcí na poptávku, která je v oblasti nezávislého umění v prostředí Brna již několik let velmi aktuální. Díky investičnímu grantu se podaří vybudovat profesionální zázemí a infrastrukturu pro lokální nezávislou uměleckou tvorbu, ale i dovoz mezinárodních projektů,“ popsala členka uměleckého a výkonného vedení Alexandra Bolfová.

Modernizace a rozšíření prostorů centru umožní posílit seberealizaci umělců a umělkyň v Brně

Podle Bolfové bude díky rekonstrukci možné kromě performativního umění, rozvíjet i hudební a výtvarnou produkci, tedy zvýšit nabídku koncertů a výstav, či výtvarných instalací. Rekonstrukcí vznikne velký multifunkční sál s novým vybavením pro prezentaci současného živého umění, nahrávací studio, galerie, sdílený výtvarný ateliér, dále administrativní zázemí či nové ubytovací jednotky.

CO.LABS se stane otevřenější a přístupnější, prostory budou bezbariérové

Revitalizace dalších prostorů zajistí zlepšení celkových podmínek pro nezávislé umělce, umělkyně a umělecké kolektivy a zabezpečí tak možnosti pro kontinuální tvorbu a sdílení, zázemí pro rezidenční umělecké pobyty a programy pro umělce a umělkyně jak z celé ČR, tak i zahraničí. Rekonstrukcí kulturního centra dojde k částečnému vytvoření tolik potřebné, a v současné době takřka neexistující, infrastruktury pro nezávislé umění v Brně.

Rozsáhlá rekonstrukce a revitalizace stávajících i nových prostorů začne v lednu příštího roku

Projekt Rozvoj kulturního centra CO.LABS v celkové výši 92,3 milionů korun bude financován Evropskou unií programem NextGenerationEU v rámci výzvy Národního plánu obnovy částkou 64,3 milionu korun. Projekt bude kofinancován Statutárním městem Brno ve výši 21 milionů korun a finanční participaci přislíbil také majitel objektu – Sokol Brno I. Slavnostní otevření nově zrekonstruovaného prostoru by mělo proběhnout na podzim roku 2025.