Divadelní představení, koncerty, přednášky i další akce nabízí festival Ženy ženám, který v květnu pořádá brněnské Divadlo Bolka Polívky. Letošní téma zní Žena inspirující a žena inspirovaná. Přehlídka začíná dnes, potrvá do 27. května, informoval mluvčí divadla Michal Adamík.

Principál v úvodním slovu k festivalovému programu připomněl slova své manželky, která na něj při odchodu z domu prý jednou křikla: „Nezapomeň, že mě miluješ!“. „Já i moji přátelé, až na výjimky, nezapomínáme. Milujeme vás, ženy naše drahé. Víme, že manželství by mělo být vedeno jako firma. A víme také, že žena v této firmě by měla míti nejméně 50 procent,“ uvedl Polívka.

Na programu festivalu je několik představení, ve kterých hrají prim ženské postavy

Jde například o inscenace Madame Rubinstein s Danou Syslovou a Milenou Steinmasslovou, Rebelky s Chantal Poullainovou a Štěpánkou Křesťanovou nebo představení S láskou Mary, ve kterém účinkuje Veronika Žilková.

Polívka 14. května zahájí přednášku Kataríny Hollé nazvanou Film a divadlo. Významná kostýmní výtvarnice, držitelka Českého lva za film Hořící keř, se podělí o své profesní zkušenosti. Na přednášku naváže koncert violoncellistky a zpěvačky Doroty Barové a poté swap, tedy výměnná burza oblečení, šperků či kabelek.

Muzikolog a skladatel Miloš Štědroň 21. května promluví na téma Ženy v hudbě a v divadle. Následné večerní představení náleží Elišce Balzerové, která v komedii Můj báječný rozvod ztvární všech 15 postav.

Na závěr, 27. května, se festival Ženy ženám přemístí do Moravského zemského muzea. V pavilonu Anthropos v 16:00 začne komentovaná prohlídka Pravěká síla žen – Gender v dobách lovců mamutů s archeologem Petrem Kostrhunem. Návštěvníci se dozvědí, jak vědci nyní pohlížejí na roli žen v pravěké společnosti.