Známý brněnský herec Zdeněk Junák si na svoje konto připsal další významné ocenění. O víkendu se totiž v Občanské záložně v Přelouči odehrál již 29. ročník předávání Cen Františka Filipovského pro nejlepší dabéry. A Junák, který je členem Městského divadla Brno, si odvezl Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu za roli dědečka Tuitjese ve filmu Kvík. Zpravodajskému portálu BRŇAN to potvrdila mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Junák je herecká, moderátorská a rozhlasová legenda

Jednasedmdesátiletý bard se stal brněnskou hereckou a rozhlasovou legendou a není třeba ho dlouze představovat. Oblíbený je nejen v moravské metropoli, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu, a především pak dabingu zná jeho sympatický baryton snad každý napříč republikou.

Nadaboval světové hvězdy filmového plátna

Díky Zdeňku Junákovi k divákům česky promlouvají hvězdy filmového plátna: například Gene Hackman, Sean Connery, Gérard Depardieu, Michael York, Alan Alda nebo svérázný detektiv v podání německého herce Ottfrieda Fischera ze seriálu Big Ben.

Vítězný dabing v brněnské režii

Do výčtu jeho výrazných dabingových počinů se nyní přiřadila role dědečka Tuitjese v animovaném nizozemsko-belgickém filmu Kvík (2022). Ten pro Asociaci českých filmových klubů vyrobila Brněnská soukromá televize v režii moderátora Aleše Zbořila a v hudební režii Junákova hereckého kolegy z Městského divadla v Brně Roberta Jíchy. Právě díky výkonu v této roli byla Zdeňku Junákovi při předávání Cen Františka Filipovského udělena Cena za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu, již uděluje město Přelouč,“ upřesnila mluvčí.

Hodnotili 48 soutěžních snímků

Udílení Cen Františka Filipovského se odehrálo tradičně v přeloučském sále Občanské záložny. Dvanáctičlenná porota letos hodnotila celkem 48 soutěžních snímků a 136 návrhů. Celým večerem významné hosty provázel prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. Kompletní přehled výsledků ve všech kategoriích se jmény všech nových držitelů charakteristické keramické sošky, jež je symbolem dané ceremonie, naleznete na oficiálních webových stránkách www.cffd.cz.