Po tříleté covidové pauze se do Brna vrací skvělá gastronomická akce. Slavnosti moravského uzeného, jenž jsou největší oslavou moravského uzeného na světě, se uskuteční v areálu brněnského hradu Veveří. Termín konání připadne na poslední únorový víkend od 25. a 26 února. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval pořadatel akce v tiskové zprávě.

Milovníky masa čeká jako již tradičně pravé moravské uzené, zabijačkové pochoutky, doprovodný program pro celou rodinu, ale i řada novinek, jako je rozšířená nabídka moravských vín nebo uzenářské workshopy.

Devátý ročník přináší podle organizátora doposud nejbohatší program, jaký mohli návštěvnici na uzeném hodování zažít

Ve středověkých prostorách hradu Veveří bude zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů.

Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství

Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 40 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla, šifrovací hry. Dospělé určitě pobaví výstava soutěž jedlíků nebo kuchařská show. A nebyly by to pořádné Slavnosti, kdyby nezahrála dobrá cimbálová muzika a oblíbený harmonikář.

Ke vstupence za 170 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací pak na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho.