Dalších šest herců Městského divadla Brno otisklo svoje dlaně do Chodníku slávy v Lidické ulici. Stalo se tak dnes odpoledne, kdy se slaví Světový den divadla. Umělci spjatí s divadlem tak vstoupili do pomyslné síně slávy. Tu již od roku 2000 reprezentuje právě pás barevných kachliček s otisky dlaní, jenž se vine podél budov městského divadla.

Barevné kachličky vzdávají hold umělcům

Divadelní umění je pomíjivé, propojení mezi divákem a hercem vzniká a zaniká v tentýž večer během představení. Také proto vznikla v Městském divadle Brno tradice Chodníku slávy – nejen abychom vzdali hold svým kolegům a jejich umu, ale také proto, aby si naši diváci mohli stále připomínat své oblíbené umělce.

Ruce otisklo už víc než 50 umělců

Vedle stávajících kachlíků proto své ruce do slavné linie doplnili přední sólisté Městského divadla Brno: Kristýna Daňhelová, Viktória Matušovová, Lukáš Janota, Libor Matouš, Milan Němec a Daniel Rymeš. Počet otisků dlaní se tak podle ředitele divadla Stanislava Moši zvýšil ze 47 na 53.

Historie chodníku slávy

Poprvé se chodník Lidické ulice zpestřil v roce 2000, kdy do něj vtiskly své dlaně herečky Alena Antalová, Petra Jungmanová a Markéta Sedláčková a doyenové souboru Zdena Herfortová, Karel Janský, Zdeněk Junák, Ladislav Kolář a Jiří Tomek. V květnu 2001 je následovali Miroslava Kolářová, Martin Havelka a Pavel Kunert, v březnu 2003 pak skladatelé Zdenek Merta a Petr Ulrych a v dubnu 2004 herci Petr Gazdík, Jiří Horký, Igor Ondříček a Dušan Vitázek.

Zvěčnil se i fotograf Jef Kratochvil

V únoru 2006 zorganizovali zaměstnanci divadla otisk dlaní na dlaždici slavného chodníku pro svého ředitele a režiséra Stanislava Mošu coby dárek k jeho 50. narozeninám. V květnu roku 2008 přibyli herci Radka Coufalová, Jan Apolenář a Erik Pardus, hudební skladatelé Vladimír Franz a Petr Kofroň a fotograf Jef Kratochvil, v jehož hlavě se vlastně myšlenka Chodníku slávy zrodila.

Poslední otisky přibyly před čtyřmi lety

Další otisky dlaní i bot postupně přibývaly a poslední sláva se odehrála v červnu 2020 při oslavách 75. výročí od založení divadla. „Součástí bohatého celodenního programu byl kromě jiného i slavnostní akt otisku dlaní herců Michala Isteníka a Jana Mazáka, hudebníka a dirigenta Karla Cóna, scénografa Emila Konečného a dramaturga Jiřího Záviše,“ vypočítala mluvčí divadla Kateřina Vižďová.