Filharmonie Brno v noci na dnešek zahájila v Carnegie Hall v New Yorku své americké turné, první po 50 letech. Hrála skladby Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Philipa Glasse, přičemž Glassovu Symfonii č. 12 „Lodger“ uvedla v newyorské premiéře. Sólový part zpívala držitelka Grammy Angélique Kidjová. Na celém turné řídí filharmonii šéfdirigent Dennis Russell Davies.

„Že by Filharmonie Brno dělala newyorskou premiéru Glassovy symfonie, by znělo ještě před pár lety bláznivě. Přesto se tak díky vztahům našeho šéfdirigenta Daviese s touto skladatelskou ikonou stalo. Byl to obrovský zážitek jak pro mě, tak myslím, že i pro všechny účinkující,“ napsala na facebooku Miriam Kolářová, která na koncert cestovala z Brna. „Potvrzuje se, že Filharmonie Brno dokáže zahrát na světové úrovni, což ale bohužel nemůžeme v Brně zažít, koncertní sál špičkových akustických parametrů není dosud hotový,“ doplnila.

Další koncert odehraje filharmonie v Ann Arbor v Michiganu, poté zamíří do Kalifornie, kde vystoupí v Santa Barbaře, Palm Desert a Northridge

Následuje Kansas City ve státě Missouri a na závěr vystoupení v Lubbocku v Texasu. Při všech koncertech brněnští filharmonici nabídnou výběr české hudby od Janáčka, Martinů či Antonína Dvořáka v kombinaci se soudobou americkou hudbou.

Kromě pěvkyně Kidjové a varhaníka Christiana Schmitta si orchestr v USA zahraje také se skladatelkou, hudebnicí a performerkou Laurie Andersonovou, která se k filharmonikům připojí v Kansasu. Její skladba Amelia vypráví příběh Amelie Earhartové, ženy, která jako první sama přeletěla Atlantik. Narodila se pár kilometrů od místa, kde orchestr vystoupí.

„Amelii jsme kromě domovské scény vyvezli například na festival do rakouského Lince nebo Bratislavy, vždy s velkým úspěchem a vždy před vyprodaným hledištěm,“ uvedl manažer orchestru Pavel Šindelář.

Orchestr se do Spojených států vrátil po 50 letech

V roce 1973 tam v jednom měsíci odehrál 19 koncertů, z toho dva před vyprodanou Carnegie Hall. Při prvním z nich se kromě tehdejší Státní filharmonie Brno pod taktovkou Jiřího Bělohlávka představil také dvacetiletý houslista Václav Hudeček.