Slovní humor i pantomimu spojuje DADA Revue, nové představení brněnského Divadla Bolka Polívky. Autor a zároveň jediný protagonista Pavol Seriš ztvární čtyři desítky postav v mnoha různých situacích, často vypozorovaných z každodenního života. „Zkoušky jsou hravé a spontánní. Chtěli bychom, aby to vyniklo i na jevišti. Určitě tam bude mít své místo také improvizace,“ řekl dnes Seriš novinářům.

Představení volně vychází z odkazu dadaismu, tedy směru, který vznikl jako reakce skupiny umělců různých národností na hrůzy první světové války. Stejně jako původní dadaistická tvorba, ani brněnské představení přímo neotevírá politická témata, pracuje spíše s principem náhody, s nonsensy, hravými slovními hříčkami, ale také prvky fyzického divadla a tance.

„Dadaismus je vlastně obrana proti šílenému světu,“ řekl principál Polívka, který Serišovi dává ve svém divadle prostor opakovaně. „Jeho autorský vklad a fyzické možnosti jsou jedinečné,“ zdůraznil Polívka.

Seriš slibuje dynamickou show, která diváky nabije chutí do života i ve složité době

„Napsal jsem DADA Revue jako jednu velkou divadelní koláž, která nemá jednotný příběh a jednotící charakter. Vychází z hravosti, spontánnosti a střídaní charakterů, žánrů i vyjadřovacích prostředků,“ uvedl.

Režisérem představení je Serišův kolega Dalibor Buš, jinak herec Divadla Husa na provázku a držitel Thálie pro činoherce do 33 let. Se Serišem se znají a spolupracují dlouho. „Jako herec mu mohu poskytovat druhý pohled,“ uvedl Buš. Vizuální podobu představení DADA Revue, které má premiéru 21. ledna, navrhla Bernadett Királyová. Protagonista v černém oblečení a s nemnoha rekvizitami se bude pohybovat na kontrastním bílém pozadí.