Bláznivou frašku Prachy! uvede v premiéře 16. prosince na Činoherní scéně Městské divadlo v Brně. V hlavních rolích komedie anglického dramatika Raye Cooneyho se představí Aleš Slanina a Andrea Zelová, jimž budou sekundovat Petr Štěpán, Lenka Janíková, Jan Mazák, Richard Pekárek, Patrik Földesi a Ondřej Halámek. Druhou premiéru pak divadelníci připravili na Silvestra, sdělil režisér Stanislav Slovák.

Komedie stojí na záměně kufříků

Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského předměstí. „Částka 1.865.000 liber mu obrátí život naruby. On ví, že to jsou nečestně získané peníze a pak se dvě hodiny pokouší opustit dveře svého bytu,“ uvedl dramaturg Jan Šotkovský.

Jednoduchá zápletka na sebe nabaluje vtip

Podle režiséra Slováka využívá Cooney jednoduchou zápletku, na kterou nabalí spoustu vtipných situací a postav. „Je to kus, ve kterém není žádné překvapení, ale o to je překvapivější. Záměny kufříků si někdy divák všimne, jindy je zase tak rychlá, že projde bez povšimnutí,“ řekl režisér. Ten spolu se Šotkovským po dohodě s překladatelem Pavlem Dominikem komedii inscenačně upravili a zkrátili. „Úprava to je ale střídmá, zkrátili jsme jen některé dějové linky, motivy a detaily,“ dodal Slovák.

Chce s penězi odletět pryč

Sled komických situací se přitom začne odvíjet ve chvíli, kdy si Henry stanoví jasný plán: dojet domů, naložit svou manželku Jean do prvního taxíku na letiště a s ní i penězi odletět někam, kde je skutečný majitel kufříku nikdy nenajde. „Okolnosti ovšem, jak tomu ve správné frašce bývá, stojí proti němu: Henryho počestná manželka Jean peče právě kuře na oslavu Henryho narozenin a nechce o okamžitém odcestování ani slyšet. Navíc na večírek vzápětí dorazí rodinní přátelé Vic a Betty, kteří nechápou, proč se celá oslava ruší,“ přiblížil zápletku Šotkovský.

Henryho plán hatí policisté i užvaněný taxikář

Kromě toho začnou Henryho plán komplikovat dva policisté, kteří se u nich doma postupně objeví – jeden pragmaticky úplatný, druhý tvrdohlavě oddaný spravedlnosti. „Do celého zmatku neustále vstupuje bodrý, nevhodně užvaněný taxikář. Postupem času se tak všichni začnou vydávat za někoho jiného, lež se kupí na lež a opustit obývací pokoj směrem na letiště se stále nedaří. A na obzoru se pomalu zjevuje tajuplný Kmotr, který se nekompromisně se zbraní v ruce začíná dožadovat svého kufříku,“ uvedl dramaturg.

Každou frašku Cooney cizeloval k dokonalosti

Podle něj Cooney vylepšoval své frašky tak, že je postupně předváděl různému publiku a pak byl schopný hru třikrát přepsat a zkrátit tak, aby komedie u diváků výborně fungovala na správných místech. „Jeho hry jsou čistě zábavné a nemají ambici říct cokoliv nosného. Cooney vždy říkal, že chce diváky pobavit,“ dodal Jan Šotkovský.