Do Československa po druhé světové válce přenese diváky nový muzikál Swing! v podání studentů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Má podtitul „Podle rytmu poznáte nás“ a představuje swingovou hudbu jako výraz generační revolty i trn v oku nastupující komunistické diktatury. Premiéra bude ve čtvrtek v Divadle na Orlí, oznámil dnes mluvčí brněnské akademie Radoslav Pospíchal.

Děj se točí kolem hudební kavárny Černá perla a tří zpěvaček s vášní pro hudbu i muže. Svých snů a touhy nalézt štěstí se nevzdávají ani po únorovém převratu v roce 1948. Autorem scénáře, který zahrnuje humor, napětí, milostné avantýry i nečekané zvraty, je Pavel Trtílek, pedagog akademie.

O swingu prý skoro nic nevěděl do okamžiku, než jej vedoucí muzikálového ateliéru Sylva Talpová oslovila s nabídkou tématu. Brzy ale zjistil, že swingová éra byla jednou z prvních generačních revolt.

„Český swing 30. a 40. let je fenomenální záležitostí a díky Sylvě Talpové jsem se stal velkým příznivcem tohoto žánru, který se projevoval nejen v hudbě a tanci, ale taky v unikátním životním stylu,“ uvedl Trtílek.

Postaral se také o hudební dramaturgii představení. Zazní písně jako Dívka k rytmu zrozená, Bláznivý den, Má láska je jazz, Sjezd swingařů a Bloudění v rytmu. Živě zahraje orchestr tvořený studentkami a studenty hudební fakulty. S choreografii pomáhali specialisté z taneční školy Swing Wings.

Pro režiséra Michala Sopucha bylo nejdůležitější odvyprávět na jevišti silný a zajímavý příběh. „Zjistil jsem, že swing je tak trochu pradědečkem punku. Tím, že v sobě nese revoltu,“ uvedl Sopuch.