Prostorově malý byt nezvětšíte, ale…

S rozměry bytu, který jste si pořídili, nic nenaděláte, a to ani kdybyste zbourali příčky. Ze začátku jste si jistě říkali, že to nějak zvládnete, hlavně že se nastěhujete do vlastního. Jak sem ale stěhujete všechny svoje věci, začínáte o tom pochybovat. Kromě toho, že tu je málo místa a věci se hromadí, byt působí neuspořádaně, neuklizeně, a stísněně. Sen o vzdušném bytě se pomalu začíná rozplývat, na vás doléhá tvrdá realita. Neměli jste zkusit další půjčky na bydlení, místo toho, abyste slevili ze svých představ a požadavků na nový byt? Neunáhlili jste se?

Nezoufejte, na to není čas! Prostorově sice byt nezvětšíte, můžete na něm ale zapracovat tak, že na pohled bude působit prostorně, i když jsou jeho rozměry menší. Jak na to?

Začněte od podlahy

Podlaha je základem každé místnosti, dostává pořádně zabrat, přesto ji většinou opomíjíme a jejímu výběru nevěnujeme pozornost. A to je velká chyba. Podlahová plocha bytu může být různá, když máte malý byt, platí důraz na výběr té správné podlahy dvojnásob. Vyberte si podlahu, která se nejen dobře udržuje a není náročná na péči, ale také takovou, která prostor provzdušní. Ideální tak je podlaha ve světlých tónech, pokud vsadíte na dřevo, prkna můžete položit paralelně s nejdelší zdí.

Víte, že nejlepší je, když do celého bytu zvolíte stejnou podlahu? Místnosti na sebe budou plynule navazovat, interiér bude působit uceleně a díky tomu, že tam nebudou žádné přechody, bude byt vypadat zase o něco větší.

Vymalujte stěny

Podlahu máte vybranou, co dál? Místnosti vymalujte neutrálními světlými barvami. Základem je bílá barva, která prostor opticky zvětší, kdo ji ale nemusí, může vsadit na světle žlutou, meruňkovou nebo modrošedou. Celý interiér slaďte do jednoho, vyvarujte se přitom výrazným vzorům, a to nejen na stěnách, ale i na pohovce apod. Pokud jste dosud na pohovce měli přehoz s výraznými vzory, dejte ho pryč a nahraďte ho jednobarevným. I taková drobnost dokáže doslova zázraky.

Náš tip: Potřebujete opticky rozšířit úzkou místnost? Její kratší stěny natřete tmavším odstínem a ty delší nasviťte.

Vestavná skříň ušetří místo

Holé zdi a prázdné podlahy působí stroze, do každého bytu patří i nábytek. Ten ale zabírá prostor, kterého máte nedostatek. Jasně, stůl, pohovku a postel potřebujete, co takhle ale místo klasických skříní vsadit na vestavné? Ušetříte místo a byt nebude působit tak přeplněně.

Kromě vestavných skříní si sem můžete pořídit i multifunkční nábytek, který zastane několik funkcí. Rozkládací pohovka se večer může proměnit v postel, sklápěcí stůl sklopíte, když ho potřebujete, pak ho uklidíte. Tím získáte prostor navíc. Nejen do koupelny zase můžete instalovat závěsný nábytek, když si ho pořídíte do obývacího pokoje, necháte vyniknout podlahu. Stejného efektu dosáhnete i nábytkem na kolečkách.

Vsaďte na zrcadla

Zrcadlo patří nejen nad umyvadlo v koupelně, ale i do dalších místností v bytě. Když ho přiděláte na dveře šatní skříně, nad postel nebo jím obložíte stěnu, místnost se prosvětlí a opticky zvětší. I v tomto případě ale platí, že nic se nemá přehánět, tak pozor na to. Místo mnoha zrcadel si jich pořiďte pár a doplňte je o dobře zvolené osvětlení, které dodá každé místnosti šmrnc. Platí, že čím víc světla, tím lépe, kromě centrálního svítidla si můžete pořídit i několik nástěnných svítidel a menších lampiček, které atmosféru povznesou zase o kousek výš.

Přeberte svoje věci

Stěhování se do malého bytu může mít jednu velkou výhodu. Donutí vás protřídit věci a ty, které nepotřebujete, dát pryč. Že jste si z každého výletu dovezli nějakou tu drobnost na památku a chcete si ji vystavit? Všeho s mírou. Poličky plné dekorací prostor opticky ještě víc zmenšují, a to je opak toho, co chcete.