V hotelu Vaka u nákupního centra Královo Pole v moravské metropoli začala nejobsáhlejší fotografická výstava legendárního fotografa Jefa Kratochvila, vyprávějící příběh umělců osmdesátých let minulého století. Soubor portrétů brněnských umělců, nazvaný Dech brněnských ateliérů, je tam k vidění každý den včetně víkendů. Konec výstavy zatím nebyl stanovený, informovala zpravodajský portál BRŇAN mluvčí Městského divadla v Brně Kateřina Vižďová. Právě v tomto divadle Jef Kratochvil, který by 30. června oslavil 80. narozeniny, dlouhá léta působil jako dvorní fotograf.

Výstavu vymyslel Tino Kratochvil

Vznik výstavy podnítil Jefův syn, také známý brněnský fotograf Tino Kratochvil. Rozhodl se totiž najít pro tátovo dílo trvalejší umístění. „Delší dobu jsem přemýšlel, jak bych mohl vystavit tento unikátní soubor fotografií, aby byl přístupný veřejnosti. Pak se povedlo najít umístění v brněnském hotelu Vaka, který patří našim rodinným přátelům, rodině Vanžurových, a jsem za to moc rád,“ uvedl Tino Kratochvil.

Cyklus v omezené míře už vystavovali v centru Brna

Naposledy byl tento cyklus, který vznikal převážně v letech 1980–1985, vystavený před deseti lety v omezené šíři v Paláci šlechtičen. Toto nejobsáhlejší Jefovo dílo ukazuje brněnské výtvarníky 80. let v jejich autentickém prostředí, často i s jejich díly. Je to unikátní pohled do uměleckého prostředí Brna té doby a je zde zachycena celá generace brněnských umělců. Někteří z nich se zúčastnili i slavnostního zahájení a mohli tak společně zavzpomínat na ducha této éry.

K vidění je stovka portrétů

Výstavu, která obsahuje 100 děl, zahájila primátorka Markéta Vaňková (ODS), ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša a jednatel hotelu Vaka Leoš Vanžura. „Jsem velmi rád, že Jefovo dílo u nás našlo své místo a budeme ho moci představit každému, kdo bude mít zájem. Výstava je pro veřejnost přístupná v prostorách hotelu Vaka na Cimburkově každý den včetně víkendů vždy mezi 10. a 17. hodinou zatím bez konečného data. Srdečně tak zveme všechny milovníky fotografie ke zhlédnutí výstavy,“ řekl Vanžura.

Učarovala mu Husa na provázku

Jef Kratochvil (1943–2018) byl významný brněnský fotograf, kterému učarovalo Divadlo Husa na provázku za své nejslavnější éry a přivedlo ho k tvorbě stovek a tisíců fotografií. Přestože byl původně samouk, stal se z něj uznávaný fotograf zaměřující se na umělecké prostředí Brna. Mimoto navrhoval obaly gramofonových desek folkových a rockových kapel. Po revoluci spojil svoje jméno s působením v Městském divadle Brno, kde byl dvorním fotografem.