Čeští hokejisté se zítra na mistrovství světa utkají ve čtvrtfinále s Američany. Rozhodla o tom prohra Finů 1:3 se Švýcary. Češi prohráli ve včerejším odpoledním zápase o první místo v pražské skupině s Kanadou v prodloužení 3:4. Národní tým tak skončil v tabulce třetí a podle pavouka šampionátu mu připadl do čtvrtfinále nepříjemný soupeř z USA. Zámořský tým obsadil v ostravské skupině druhé místo za suverénními Švédy. Bitva mezi Čechy a Američany o postup do medailových bojů začne ve čtvrtek ve 20.20.

Po dvou třetinách to bylo 0:0

Národní tým vkročil do posledního zápasu základní části s obměněnou sestavou. Nechyběli v ní odchovanci Komety Lukáš Dostál a Martin Nečas a také brněnský rychlík Jakub Flek. První dvě třetiny se hrál vyrovnaný hokej a na ukazateli skóre svítil stav 0:0.

Kanada skórovala z přesilovky, početní převahu využili i Češi

Na začátku 3. třetiny vybojovala Kanada přesilovku, kterou okamžitě využila. Cozens ranou zápěstím vymetl bližší šibenici za zády zacloněného Dostála. Početní výhodu však využil i národní tým. Dlouho to vypadalo, že se Kanaďané ubrání, jenže devět vteřin před vypršením dvouminutového trestu pro Bedarda poslal Nečas pas na Kubalíka, jenž zavěsil pod břevno.

Mistři světa odskočili o dvě branky

Vyrovnaný stav však nevydržel příliš dlouho. Po důrazném napadání totiž Severson vybojoval kotouč u mantinelu a vyzval mezi kruhy volného Mercera, který si puk navedl do bekhendu a ranou pod břevno poslal úřadující mistry světa zpět do vedení. Navíc po rychlém přečíslení skóroval Hagel a rázem vedl zámořský soupeř o dvě branky – 3:1.

Češi v závěru vyrovnali, ale Kanada rozhodla v prodloužení

Tři minuty před koncem ale hráli Češi přesilovku, kterou umocnili odvoláním brankáře. A vyplatilo se. Dělovku Špačka totiž tečoval před brankou clonící Palát a rázem bylo manko pouze jednobrankové. O další minutu později bylo vyrovnáno, když Nečas našel na zadní tyči osamoceného Červenku, jenž z bezprostřední blízkosti vymetl bližší šibenici kolem hlavy Binningtona a poslal utkání do prodloužení. V něm však Kanaďané rozhodli v oslabení a berou z posledního utkání ve skupině dva body.

Bylo to skvělé utkání, řekl trenér Rulík

Češi však potěšili trenéra Radima Rulíka bojovností v samotném závěru, kdy během necelých dvou minut vyrovnali. „Charakter týmu se ukázal, ten závěr, tam jsme šli nadoraz. Proměnit dvě power play se silným soupeřem není běžné. Toho si nesmírně cením, že jsme se vrátili do zápasu,“ uvedl Rulík. „Z hlediska kvality a úrovně zápasu si myslím, že jsme odehráli nejtěžší zápas na mistrovství. Směrem ke čtvrtfinále, které nás čeká ve čtvrtek, to bylo skvělé utkání,“ dodal hlavní kouč národního týmu.

Čtvrtfinále? Nejdůležitější krok

Nyní je před reprezentací ten nejdůležitější krok, a to čtvrtfinále. V něm čekají na Čechy Spojené státy. „Nejsem moc takový, že bych si vybíral. Víme, co se stalo tady na tom turnaji s těmi jakože outsidery, co dokázali potrápit Kanadu a ostatní týmy,“ uvedl ke čtvrtfinále útočník Dominik Kubalík.