Čeští hokejisté slaví po 14 letech zlato na mistrovství světa. V nedělním finále v Praze porazili Švýcarsko 2:0. Fandilo se nejen přímo v O2 areně, ale také na náměstích největších měst. Závěrečných 10 minut zápasu ČR-Švýcarsko sledovalo podle předběžných údajů přes tři miliony diváků, uvedla ČT. Další půl milion sledoval hru on-line.

Hokejoví fanoušci v Brně téměř zaplnili Zelný trh, kde je velkoplošná obrazovka s přenosem finále hokejového mistrovství světa. Podle odhadu policie a organizátorů je jich asi 8000, ještě dvě desítky minut před začátkem utkání jich byla asi polovina.

K vidění jsou české vlajky, mnozí přišli i v dresech jednotlivých hráčů. Obecně panovala optimistická atmosféra, fanoušci věřili ve vítězství. Tip z obecenstva byl i 10:0

Fanoušci od začátku věřili ve vítězství českého týmu, radost propukla po gólu Davida Pastrňáka z 49. minuty

Češi nakonec porazili Švýcary 2:0, druhý potvrzovací gól přidal v závěru David Kämpf. Fanoušci se před zápasem „žhavili“, zkoušeli například i mexickou vlnu. Vyzkoušeli si také obvyklý pokřik: Kdo neskáče, není Čech.

V prvních dvou třetinách fanoušci reagovali především na neproměněné šance českého týmu, emoce vytryskly v 49. minutě, kdy Češi dali první gól. Naplno propukly po závěrečném hvizdu rozhodčího. Vítězné skandování se neslo Zelným trhem i po skončení zápasu, slyšet bylo později také v některých ulicích v centru, kudy procházeli rozjaření fanoušci. Na oslavu vítězství si také zazpívali státní hymnu.