Fotbalisté Líšně uspěli v televizní předehrávce 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Příbrami, kde vyhráli 1:0. Jediný gól dal v závěru 1. půle sedmnáctiletý Martin Tauš, který tak zaznamenal premiérovou trefu ve druhé nejvyšší soutěži. Hostující útočník však dostal v 54. minutě druhou žlutou kartu a šel do sprch. Oslabená Líšeň nicméně hubený náskok uhájila a získala tak na jaře první body.

Oba týmy měly co napravovat

Brňané, kteří v minulém kole doma podlehli Žižkovu 0:1, šli do duelu z 11. místa s 21 body. Domácí na tom byli o trochu lépe, i když jejich první zápas jara taky dopadl prohrou, a to 0:1 v Opavě. Příbram ale měla na kontě 24 bodů a šla do zápasu z 8. pozice.

První žlutou dostal Tauš ve 25. minutě

Na Litavce probíhalo prvních deset minut docela v poklidu. Jedinou větší šanci si vytvořila Příbram. Tu gólman poslal rychlou rozehrávkou do brejku, který mohl zakončovat z vápna Nečas, jenže střílel těsně vedle. Ve 25. minutě ukázal sudí Radina žlutou kartu Taušovi. Ten pak byl ústřední postavou u několika dalších situací. Po půl hodině hry měl dvě šance po sobě domácí Novotný, tu druhou zlikvidoval líšeňský gólman Vajner.

Sedmnáctiletý střelec rozhodl v nastavení první půle

Příbramský hrot pak měl další velkou příležitost, kdy běžel sám na gólmana. Vajner mu ale spadl pod nohy a sebral mu míč bez toho, aniž by Novotný zakončoval. A v závěru první půle se potvrdilo okřídlené nedáš – dostaneš. Hosté se totiž ve čtvrté nastavené minutě ujali vedení. Rychlík Gerža zatáhl míč až k lajně a obloučkem ho poslal k brance, kde si ho skvěle našel Tauš. Ten pak parádní hlavičkou přehodil domácího gólmana Melichara.

Mohl dát druhý gól a pak ho sudí vyloučil

Hned po pauze měl Novotný reparát proti Vajnerovi, ale ani tentokrát neuspěl. Brankář Líšně ho opět dobrým výběhem překvapil. Po několika minutách mohl naopak přidat druhý gól Tauš, ale mířil vedle. A v 54. minutě se po druhé žluté pakoval z hřiště. Oslabení hosté však soupeřovy šance eliminovali. Vajner navíc v brance exceloval, když dokázal vychytat třeba hlavičku Falla. Ten měl další šanci v 82. minutě, trefil ale jen boční síť. Další moment, za který líšeňský gólman zasloužil pochvalu, přišel v 87. minutě, kdy skočil pod nohy Haškovi.

Líšeň hubený náskok ubránila

I přes pětiminutové nastavení, které se ještě protáhlo kvůli ošetřování jednoho z hostů, nakonec Líšeň dokázala vyloupit Litavku. Domácí si připsali druhou prohru v řadě a zůstali na průběžném pátém místě tabulky. Líšeň se naopak s 24 body posunula na devátou příčku. Desátá Vlašim a jedenácté béčko Olomouce mají ale dnešní zápasy k dobru.

Nedáváme góly, posteskl si kouč Příbrami

Příbramský trenér Karel Krejčí si postěžoval na zmar svých svěřenců v koncovce. „Nemáme úplně gólové hráče. Neřešíme dobře situace, neproměňujeme stoprocentní šance. Soupeř dal šťastný gól do šatny. My bychom ho nejspíš nedali, i kdyby se hrálo ještě patnáct minut. Pošilhávali jsme po barážových pozicích. Mančaft, který dvakrát, třikrát nezaboduje, může hrát rázem naopak o záchranu,“ uvedl kouč.

Jsem na kluky hrdý, zářil trenér hostů Valachovič

Jeho líšeňský protějšek Milan Valachovič naopak zářil radostí. „Domácí měli hodně šancí, ale štěstí, které jsme minulý týden neměli, jsme si dnes naopak vybrali. Jsem na kluky hrdý. V deseti jsme zápas odbojovali a dobře pracovali v obranném bloku. Za vítězství jsem hrozně rád, jsou to pro nás z Příbrami hodně cenné tři body,“ řekl trenér týmu z východu Brna.