Jen dva body ztrácejí po podzimu na první Příbram fotbalisté druholigového Vyškova. Stejně jako lídr tabulky nastříleli soupeřům nejvíc gólů – 29 a na nejvyšších pozicích by rádi zůstali, chtějí se totiž poprat minimálně o účast v baráži. Podle trenéra MFK Vyškov Jana Trousila však hned 1. března, kdy by měli hrát pohár, začíná jeho svěřencům nová soutěž.

Trousil trénuje fotbalisty Vyškova, kterému nyní jako majitel šéfuje Kamerunec Kingsley Pungong, od jara 2016. Během šesti let zažil ročníky ve třetí lize, postup o úroveň výš i povedenou nováčkovskou sezonu. Šestačtyřicetiletý rodák z Kutné Hory se ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE stal nejlepším trenérem za měsíc listopad.

Zmíněné druhé místo by však podle něj nemělo jeho svěřence uspokojit. Hráčský kádr plánuje ve spolupráci s vedením klubu doplnit. „Žádnou revoluci nechystáme, ale víme, že na některých postech to potřebujeme. Od majitele jsme slyšeli, že bychom měli hrát o nejvyšší příčky. Pracujeme na příchodu třech, čtyř kluků,“ uvedl pro web F:NL Jan Trousil.

Ten je po podzimu s výkony svých svěřenců i s postavením v tabulce spokojený, ale rozhodně nechce usnout na vavřínech. „Půlka sezony je pryč a vždycky říkám, že od jara začíná nová soutěž. Týmy momentálně vědí, v jakém se nacházejí postavení. Pokud jsou v tabulce nahoře, budou doplňovat kádry, aby se tam udržely,“ upřesnil v rozhovoru kouč.

Podzim byl ve Vyškově na jedničku

Vyškov podle něj zvládl první část soutěže na jedničku. „Skončili jsme druzí, dva body za prvním. K tomu jsme postoupili do čtvrtfinále MOL Cupu. Všechno je to super, ale teď to skončilo. Od prvního března, kdy bychom měli hrát pohár, začínáme nanovo,“ zdůraznila někdejší dlouholetá opora brněnské Zbrojovky nebo Slovácka.

Trousil se svým asistentem Josefem Mazurou hodlá do jarních bojů opět postavit konkurenceschopný kádr, schopný splnit dané cíle. „Žádnou revoluci nechystáme, ale víme, že na některých postech potřebujeme doplnit. Od majitele jsme slyšeli, že bychom měli hrát o nejvyšší příčky. Proto jsme si už v průběhu sezony vytipovávali posily. Pracujeme na příchodu třech, čtyř kluků. Pokud bychom je nepostavili přímo do základní sestavy, určitě by byli v šestnáctičlenném výběru hráčů, které v zápasech točíme,“ řekl Trousil.

Ofenzívu táhnou Afričané

Vhodné a důležité doplnění kádru pro trenéry představují i hráči z Afriky. „Hlavně do ofenzívy, kde dělají rozdíl jak v kvalitě v zakončení, tak v proměňování šancí, potažmo v zápasech. Gólů a gólových asistencí mají dost,“ sdělil vyškovský kouč.

Pro klub je teď důležité, aby trenéři měli fotbalisty z Afriky k dispozici už na začátku zimní přípravy. „Víza musejí být do konce prosince, nejpozději zkraje ledna vyřízená, aby s námi devátého ledna mohli začít přípravu,“ vysvětlil Jan Trousil.

Rychlík Kanakimana nastřílel už devět gólů

Mezi Afričany vyniká Bienvenue Kanakimana, který je s devíti brankami jedním z nejlepších střelců soutěže, i když se sžíval s novým prostředím trochu déle. „Má jednu obrovskou přednost, která mu vydržela doteď. Je hrozně rychlý, což potvrzoval už v přípravných zápasech,“ pochvaluje si kouč MFK Vyškov.

Podle něj má Benny skvělou povahu a lidi ve Vyškově a v Drnovicích, kde fotbalisté hrají domácí zápasy, miluje.

„Když se někoho zeptáte na Vyškov a na Afričany, všem se hned vybaví právě on. Benny je strašně mírumilovný. Rád se s lidmi vyfotí, popovídá si s nimi, už i trochu začíná umět česky. Pro fanoušky i pro nás je super, že máme takového hráče. Ptá se na něj dost týmů z nejvyšší soutěže, ale strategie je jednoznačná. Vzhledem k tomu, že ve Vyškově máme vytyčený určitý cíl, by Benny ani žádný další africký hráč neměl teď odcházet. Chceme se pokusit hrát do konce soutěže minimálně o baráž. Pokud to půjde, zabojujeme i o celkové vítězství,“ dodal Trousil.