Brněnská tenistka Lucie Šafářová ohlásila krátkodobý návrat do profesionálního tenisu. Necelých pět let po ukončení kariéry a následné mateřské přestávce obnoví dřívější úspěšnou spolupráci s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž vyhrála pět grandslamových titulů. Obě hráčky budou v létě startovat na Livesport Prague Open. Šafářová to řekla televizní stanici CANAL+ Sport, kde působí jako expertka.

Chce se ukázat dětem v akci

„Chci, aby se náš Team Bucie vrátil na scénu, abychom si užily nějakou legraci a aby mě mé děti viděly v akci při zápasech,“ uvedla sedmatřicetiletá Šafářová. Bývalá světová pětka ve dvouhře a deblová jednička se vrátila na kurty už vloni. V říjnu startovala na turnaji ITF v Remeši, kde ve dvouhře porazila domácí Yaroslavu Bartashevichovou 3:6, 6:3, 6:1. ITF ale později Šafářové oznámila, že nesplnila kompletní podmínky pro návrat do profesionálního tenisu, a česká hráčka musela odstoupit.

Půl roku stráví v antidopingovém programu

Rodačka z Brna je nyní přihlášená do antidopingového programu, ve kterém musí podle pravidel strávit alespoň šest měsíců. Lhůta finalistce Roland Garros z roku 2015 skončí 6. června. Poté bude moci nastoupit k oficiálnímu duelu.

Zahrají si i ve Wimbledonu?

„Do toho jsme si volaly s Beth. Říkala, že má před sebou poslední sezonu. Že nemá stabilní partnerku, protože jí jedna hráčka dohodu zrušila. Napadlo nás, že bychom si mohly spolu střihnout pár akcí. Bethanii se kvůli těžkému zranění kolena z Wimbledonu nechce moc na trávu, ale kdybychom v Londýně dostaly šanci nastoupit, nějak by to zvládla,“ řekla Šafářová.

Dostat volnou kartu je složité, říká brněnská rodačka

Právě titul z All England Clubu Šafářové a Mattekové-Sandsové jako jediný z grandslamů chybí. V letech 2015 a 2017 triumfovaly na Australian Open a Roland Garros, před osmi lety vyhrály i US Open. „Já ale nemám potřebný ranking, takže bychom musely dostat volnou kartu, což je složité. Uvidíme, jak se to vyvine. No a v srpnu bychom rády zkusily nějakou Ameriku,“ podotkla Šafářová, která má s bývalým hokejistou Tomášem Plekancem dceru Leontýnu a syna Olivera.

Vrátí se tam, kde skončila

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou mají jistou účast na turnaji Livesport Prague Open, který se uskuteční od 21. do 26. července. „Neváhali jsme ani vteřinu, když se na nás Lucka obrátila s prosbou o divokou kartu. Úsměvné je, že se na našem turnaji s českými fanoušky loučila. Teď se těším na krásné uvítání, které jí společně přichystáme,“ uvedl ředitel turnaje a pořádajícího klubu Sparta Praha Miroslav Malý.

Team Bucie se v Praze nikdy nepředstavil

Na start před vlastními fanoušky se těší i Šafářová. „Team Bucie se v Praze nikdy nepředstavil českým divákům. Bylo by hezké, kdyby se to v létě povedlo poprvé a zřejmě naposledy,“ řekla a dodala, že by si ráda zahrála také se svými neteřemi.