Někdejší gólman brněnské Komety Karel Vejmelka má za sebou třetí sezonu v NHL v dresu Arizony a stejně jako ty předchozí ji zakončí startem na mistrovství světa. Tentokrát ho ale čeká výjimečné léto. Světový šampionát si poprvé prožije v domácím prostředí v Praze a v Severní Americe jej čeká stěhování, protože celý klub Coyotes se přesune do Utahu. Do nového prostředí se sedmadvacetiletý odchovanec Třebíče těší, ale v současné době se soustředí jen na úspěch na mistrovství světa, kde vytvoří brankářskou trojici s kolegy z NHL Petrem Mrázkem a Lukášem Dostálem.

Šampionát v Praze je pro všechny velké lákadlo

„Myslím si, že o motivaci máme postaráno, a těšíme se jak já, tak všichni ostatní. Jsme rádi, že tady můžeme být takhle (všichni tři brankáři z NHL). Konkurence to samozřejmě je, ale zároveň musíme být parťáci a pomáhat si navzájem. Být takový malý tým v tom velkém a podporovat jeden druhého. Tak to vnímáme a rozhodně si myslím, že to bude fungovat, protože se známe všichni moc dobře a nemám obavy, že by byl nějaký problém,“ řekl Vejmelka novinářům.

Pozice gólmanů před mistrovstvím určí Pavelec

Trenér brankářů Ondřej Pavelec má v plánu před mistrovstvím světa rozdělit role jedničky, dvojky a trojky, ale nic dopředu před generálkou na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Brně neprozradil. „Uvidíme, co čekat, ale samozřejmě tak nějak jsme se taky dozvěděli, že role by měly být jasné dopředu. Ale zatím nemáme žádné informace,“ podotkl Vejmelka.

V NHL se střídal s Ingramem

Po 52 zápasech z premiérové sezony 2021/22 a padesáti z té následující odchytal v tomto ročníku 38 utkání a o trošku více prostoru dostával Connor Ingram. „Já myslím, že ani předešlé roky to nebylo tak, že bych měl něco jistého, ale sezona se nějak vyvíjela. On měl formu, chytal výborně a já jsem si zase musel počkat na nějakou jeho slabší chvilku. A myslím, že se to postupem toho roku vyvíjelo, že jsme se střídali víc a víc. Nakonec to bylo tak, že jsme se konec sezony střídali. V podstatě z toho mám dobrý pocit. Myslím si, že závěr sezony byl určitě dobrý. Doufám, že to tak bude pokračovat,“ prohlásil Vejmelka.

Klub se stěhuje do Utahu

Do Utahu se těší. Arizona dokončila druhou sezonu v hale pro 5000 diváků v kampusu Arizona State University ve městě Tempe. Před dvěma týdny Rada guvernérů NHL schválila prodej Coyotes a jejich přesun do Salt Lake City. Od dosavadního vlastníka Alexe Meruela koupí klub za 1,2 miliardy dolarů Ryan Smith, majitel basketbalového týmu NBA Utah Jazz, s nímž se hokejisté budou střídat v hale Delta Center pro více než 17 tisíc diváků.

Vejmelka se do nového prostředí těší

„Už jsem měl možnost to tam poznat a nějakým způsobem zjistit, co a jak, takže mám z toho hodně dobrý pocit. Viděli jsme zázemí, halu a část města. Možnosti nějakého bydlení a v podstatě centrum. Nebylo toho času zase tolik, ale poznali jsme hlavně halu a zázemí kolem, to pro nás bylo nejdůležitější. Vypadá to tak, že je tam skvělý majitel, který o to měl dlouhodobě zájem. Má víceméně touhu hned od začátku vybudovat silný tým, takže si myslím, že bude rozhodně se na co dívat,“ prohlásil Vejmelka.

Skládají nový tým s nadějnými hráči

Věří, že se mužstvo poskládá s nadějnými hráči, kteří v kádru působili, a bude v budoucnu útočit na play off. „Talent je tam obrovský, to víme. Přeci jen se tam ale trošku odráží to, že máme hodně mladý tým a pořád kluci zkušenosti sbírají. Proto ta sezona není tak stabilní, jak bychom si představovali, ale myslím si, že závěr jsme měli silný a bylo vidět, že potenciál tam rozhodně je a máme na čem stavět. Jsem zvědavý, jak se ta nová generace, co se tam buduje, bude vyvíjet dál,“ podotkl Vejmelka, který se bude stěhovat v létě.

Bude muset obměnit šatník

Po přesunu z pouště do hor bude muset obměnit například i šatník. „Budu muset asi něco přikoupit. Je to zase poznávání nové místa a těším se na to. Je to v horách, takže pro nás to bude velká změna. Ale zároveň si myslím, že to bude i výhoda, protože budeme přeci jen trošku výš. Je to vždycky lepší, když se hraje ve vyšší nadmořské výšce. V tom bych viděl další pozitivum,“ doplnil Vejmelka.