Opustil pozici technického ředitele české Fotbalové asociace a rozhodl se přijmout místo sportovního manažera v brněnské Zbrojovce, která po roce v nejvyšší soutěži sestoupila do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Úkol týmu a jeho vedení je přitom jasný: postoupit zpět do první ligy. Podle Psotky má brněnský klub potenciál, který je třeba využít.

Přišla nabídka z Brna a on ji přijal

Zkušený fotbalový harcovník Psotka o své pozici ve fotbalové asociaci poslední měsíc přemýšlel. „Přišly nabídky, mezi nimi i ta ze Zbrojovky. Tu považuju za klub s potenciálem, velmi dobrou mládeží a tradicí, což je pro mě velké plus a jazýček na vahách při rozhodování, zda asociaci opustit. Člověk by si měl vyhodnotit, jestli je v daný moment na správné pozici, ta nabídka to uspíšila,“ uvedl v rozhovoru pro klubový web Zdeněk Psotka.

Byla to velká změna jít z asociace do klubu

Změna přechodu z asociace na klubový fotbal je podle nového sportovního manažera Zbrojovky velká. „Ale není to takové, jako když jsem přecházel z klubu na asociaci. Teď myslím, že to z hlediska přepnutí a nastavení fungování bude jednodušší,“ řekl manažer.

Musíme Zbrojovku dostat nahoru, říká Psotka

Psotka je kovaný Moravák, který ve fotbale působí dlouho a Brno si ještě z mládeže pamatuje silné. „To je mou inspirací. Věřím, že se podaří sehnat tým lidí, kteří budou pracovat, aby se Zbrojovka dostala do pozic, kde byla. Výsledek u mládeže pro mne je vychovaný hráč a v tom Brno pořád patří mezi top kluby u nás. Jen za poslední roky dalo fotbalu hodně jmen,“ upřesnil Zdeněk Psotka.

Na podzim potřebují zkušený tým

K aktuálnímu kádru Zbrojovky, do kterého přišla řada nových hráčů, sportovní manažer poznamenal, že nyní vedení klubu zkoumá, jak chtějí fotbalisté dál pracovat, zlepšovat a pomoci týmu. „To je prvotní úkol, zjistit, jestli je tam motivace a zápal. Potom přihlížíme k aktuální situaci, vybíráme nejvhodnější kandidáty. Chtěli bychom mít na první půlrok tým zkušený, aby zvládl těžké zápasy. Přece jen řada druholigových týmů má velkou kvalitu a proti Zbrojovce se navíc každý chce vytáhnout, hraje na 120 procent. Potřebujeme odolné hráče, během podzimu pak tým chceme doplňovat i z hlediska perspektivy. Kromě zkušených tedy hledáme i talentované hráče,“ sdělil sportovní manažer.

Osa týmu je daná, chtějí ještě dalšího ostříleného borce

Podle něj je jasně daná základní osa týmu. „Berkovec, Šural či Řezníček jsou top hráči i svým nastavením. Jedno nebo dvě jména podobného ranku bychom ještě chtěli, jsme v jednání. Ale není to jednoduché, je jasné, že když hráč z ligy přijde o místo a nevejde se do kádru, pořád bude hledat v první lize. Nabízíme tréninkový proces, motivaci, prostředí, ale jednoduché to není,“ uvedl Psotka. Podle něj může být k angažování dalšího zkušeného borce i hostování. „I když je samozřejmě lepší mladého a perspektivního hráče mít jako kmenového. To je třeba Lukáš Endl, ten je velmi perspektivní, a přitom už toho dost odehrál,“ dodal Psotka.