Společnost Efektastav group dostala od České inspekce životního prostředí(ČIŽP) za porušení zákona o odpadech pokutu 200.000 Kč, navezla asi 10.000 tun stavebního odpadu na pozemky u Tišnova. Pokuta je pravomocná.

Stavební odpad podle inspekce vznikl při výstavbě sportovního areálu Ostrovec v Tišnově, firma jej na pozemky u Tišnova navozila v červenci a srpnu 2018.

"V říjnu 2018 jsme přijali anonymní telefonický podnět na nelegální nakládání se stavebními odpady v lokalitě mezi železniční stanicí Hradčany a čerpací stanicí 'Eurobit'. Provedli jsme zde šetření a zjistili 15 malých hromad kusového betonu a cihel, na nezpevněném terénu byla zjištěna hromada výkopové zeminy s příměsí úlomků cihel, plynosilikátů, dlažby, obkladaček, skla a kusového betonu. Pozemky k tomu ale nebyly příslušnými úřady schváleny," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Městský úřad Tišnov v místě podle inspekce provedl kontrolu už před inspektory, ČIŽP tak úředníky požádala o spolupráci a o poskytnutí informací. Od městského úřadu dostal vlastník pozemků pokutu 5000 korun.

„Inspekce zahájila řízení o přestupku v lednu, nikdo se však k němu nevyjádřil,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.Ta dále dodala, že vše následně vyústilo v uložení pokuty 200.000 korun, proti které se firma odvolala k ministerstvu životního prostředí. Ministerstvo však odvolání zamítlo a sankci potvrdilo.