Budoucí architekti z brněnského VUT navrhli altán pro onkologické pacienty

Altán pro onkologické pacienty na Žlutém kopci vymýšleli studenti architektury z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Podle webu univerzity vyhrál návrh Magdaleny Buzové.

  • Foto

    (VUT) - vítězný projekt Magdaleny Buzové

Nadějné vyhlídky. Tak zněl název kreativního úkolu, kdy osm studentů z fakulty architektury navrhovalo venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně. Vítězný projekt Magdaleny Buzové by vedení nemocnice rádo v příštím roce uskutečnilo, plánují také spolupráci na návrhu centra prevence.

Soutěžní návrhy vznikaly při letním workshopu v Ústavu experimentální tvorby. Zadání od zdravotnického zařízení, které se specializuje na léčbu rakoviny, bylo následující: altán coby odpočinkové místo pro pacienty, kde by se také mohli potkat s rodinou nebo si pohrát se zvířecími mazlíčky.

„Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci zdravotníků a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala na webu vysoké školy zadání Nicol Gale, která studenty vedla společně se Svatoplukem Sládečkem.

Buzová pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné místo odpočinku pro personál ústavu.

„Altán pro pacienty tvoří jednoduchý obdélníkový objem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvedla Magdalena Buzová.

Osm budoucích architektů nakonec zpracovalo sedm architektonických návrhů, které ještě letos představí studentům i pacientům. V příštím roce je pak v prostorách nemocnice na Žlutém kopci uvidí i veřejnost. Mladí architekti chtějí uspořádat také anketu mezi pacienty, který z návrhů altánu a krajinářských úprav se jim nejvíce líbí a proč, aby tak získali zpětnou vazbu na své nápady.

Fotogalerie: