Hroznů z jihomoravských vinohradů bude letos o něco méně, díky teplému podzimu je ale jejich kvalita dobrá, vysoké teploty uplynulých dvou týdnů prospívaly zejména modrým odrůdám, bílé musí vinaři rychle sklízet, aby nepřišli o žádoucí kyseliny. Uvedli to oslovení zástupci vinařů i odborníci.

Výnosy se budou lišit lokálně

„Výnos se bude zřejmě lišit lokálně, na některých místech se v červnu v době kvetení objevila plíseň a zničila část květů, jinde škodily v červenci kroupy. Nižší výnos je výsledkem více faktorů,“ řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Úroda je nižší o 10 až 15 procent

Vinařské svazy odhadují, že hroznů bude letos o deset až 20 procent méně než loni. „Že bude letos nižší výnos je už nyní jasné, v tuto chvíli odhadujeme přibližně o deset až 15 procent nižší než loni,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Někteří odhadují výnos nižší až o 20 pětinu

„Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o 15 až 20 procent. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ uvedl ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Rychlý nástup cukernatosti a pokles kyselin

Teplé září díky vysokým denním teplotám a nízkým teplotám v noci, způsobilo rychlý nárůst cukernatosti hroznů, zároveň ale také rychlejší pokles kyselin. „Kdo může, co nejrychleji sbírá a zpracovává, ani ne tolik podle cukru, ale právě podle kyselin, které nesmí klesnout příliš nízko,“ dodal Půček.

Teplo prospívá modrým hroznům

Teploty, které v uplynulých dvou týdnech na jihu Moravy stoupaly až ke 30 stupňům, výrazně prospívají modrým hroznům, z nichž se vyrábí červené víno. „Zatímco pro bílé hrozny jsou teploty ke 30 stupňům už příliš vysoké, modrým hroznům naopak prospívají, červená vína letošního ročníku by tak mohla být dobrá,“ řekl Pavloušek.

Vinobraní je v plném proudu

Vinobraní je na jihu Moravy v plném proudu, i když jeho začátek nebyl tak časný jako v minulých letech. První hrozny na burčák začali vinaři sklízet až v polovině srpna. Trvající teplé počasí ale dozrávání hroznů výrazně urychlilo.