Vypadá jako střízlík, do něhož byste neřekli, že dokáže spořádat během pár minut tisíce smažených červů. Nicméně rodák z Poličky, který drží nejeden český i světový rekord, rád posouvá hranice svých možností.

Na Mikulov Festu se nejprve rozehřál při soutěži v pojídání hamburgerů. „Šlo o to sníst zhruba kilogramový burger co nejrychleji. Ve finále jsem měl pět konkurentů, kteří si taky brousili zuby na vítězství,“ uvedl Jarda Němec, který ale nenechal tisíce návštěvníků na pochybách, kdo je v klání králem a suverénně vyhrál.

A pak přišel zlatý hřeb festivalu, když se maxijedlík pustil do pojídání smradlavých sleďů surströmming. Toto nejvíc zapáchající jídlo na světě se baští přímo z konzervy, ve které fermentované skandinávské ryby kvasí i s kostmi ve slaném nálevu třeba pět let. A Jarda je jediný člověk na světě, který do sebe nasouká celý obsah.

„Tentokrát jsem překonal sám sebe, protože plechovku jsem snědl za 77 vteřin. Před tím mi to na soutěži v Hořicích trvalo bez čtyř sekund dvě minuty. Mým cílem je stáhnout to na pouhou minutu,“ svěřil se se svými plány zpravodajskému portálu BRŇAN Němec.

Při soutěži proti němu závodily dvojice, které měly jednu konzervu surströmmingu sníst dohromady. Ani jedna z dvojic ale svou plechovku nedojedla, konkurenti zvládli spořádat jen několik sleďů.

„Je to hrozný hnus, protože to fakt pekelně smrdí. Člověk to musí mít dobře nastavené v hlavě, protože po prvním soustu vás to natáhne na zvracení. Ale já už se většinou na ten adrenalin těším,“ vysvětlil maxijedlík svůj recept na rekordní pojídání smradlavé „pochoutky“ v nálevu. Ten dokáže Jarda vypít, ale pak prý má celý den žízeň, protože do vody se podle jeho odhadu dává asi šest lžic soli.

A na podzim čeká českého rekordmana další výzva v podobě soutěže v pojídání hot dogů na čas v americkém Las Vegas. „Už jsem si domluvil i tlumočníka, ale zatím to nevypadá dobře, protože Spojené státy jsou kvůli covidu zavřené a cestování do Ameriky je složité. Nicméně věřím, že se to do října zlepší,“ dodal Jaroslav Němec.