Ten měl před sebou na stole v jídelně v centru Brna dvanáct talířků s typickou zabijačkovou pochoutkou, kterou však kuchař připravil tentokrát bez obvyklé cibulky a vajec.

„Kvalitní čerstvé vepřové mozky jsem namočil ve vlažné vodě, aby z nich šla sloupnout krvavá blána. Pak jsem je opláchl a v nádobě jsem je dal mírně osolené do konvektomatu a při asi 80 stupních Celsia jsem to vařil asi 40 minut. Vyšlo to pěkně, mělo to dobrou konzistenci a nerozpadlo se to,“ popsal postup řezník a kuchař Petr Zajíček z Řeznictví s jídelnou Šindelář a syn, kde se maxijedlík postavil další rekordní výzvě.

A do pojídání mozečků se pustil s vervou. Nejprve řešil, jestli bude jíst pokrm lžící nebo rukama, ale nakonec vyhrál příbor králů. Prsty soukal do pusy mozečky, které si ještě okořenil křupavými červíky s chilli příchutí.

„Nijak jsem dneska netrénoval, protože mám rád extrémní výzvy, kdy se na to od rána těším,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN Jaroslav Němec, který nakonec zbaštil rovnou čtyřicítku prasečích mozků o celkové hmotnosti 1,6 kilogramu.

Pražené červy si do zabijačkové pochoutky přidal kvůli ostřejší chuti.  „Mozečky byly výborné jak chuťově, tak konzistenčně. Musím řezníka pochválit,“ usmíval se rodák z východních Čech.

Ten si mozek na cibuli s vejci dopřával už jako kluk, když doma dělali zabijačku. „Ale tady jsem to chtěl udělat bez vajíček, jen čistě mozečky, abych jich snědl víc,“ dodal maxijedlík.

Jaroslav Němec je držitel řady rekordů. Mimo jiné dokázal jako jediný člověk na světě sníst za 77 vteřin nejsmradlavější rybu Surströmming.

A v jihomoravské metropoli se brzy chystá na další rekordní pokus, kdy by měl pojídat exotické ovoce durian, které je sice sladké, ale stejně jako zkvašená skandinávská ryba pekelně smrdí.