Na kávu do Bořetic a na pivo do Dubňan! Nový průvodce Gourmet Jižní Morava doporučuje nejlepší podniky

Nejlepší podniky v Brně a kraji, kde milovníkům jídla a pití nabídnou skvělý gastronomický zážitek, doporučuje nový průvodce Gourmet Jižní Morava.

  • Foto

    gourmetjiznimorava.cz

Slavnostní vyhlášení letošního ročníku projektu společně s pátým ročníkem Gourmet Brno 2021, jehož nositelem je TIC Brno, proběhlo v Clubco cowork v komplexu bývalé brněnské Vlněny.

„Je skvělé mapovat a sledovat pozitivní vývoj gastroslužeb v našem regionu. Lidé si primárně vybírají turistické cíle, kde najdou i kvalitní servis. A k tomu dobré jídlo a pití určitě patří. Proto k našim tipům na výlety přinášíme i letošního gastronomického průvodce,“ informovala zpravodajský portál BRŇAN ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Martina Grůzová.

Brněnské Turistické informační centrum (TIC) pojalo loňský ročník městského projektu kvůli pandemii covidu hlavně jako podporu místní gastronomie. „Vznikla série podcastů, orientovali jsme se na online prostředí a podporu aktuálních aktivit jednotlivých podniků. Letos jsme se však vrátili k původnímu konceptu,” uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Gourmet Brno je podle ní unikátní nekomerční projekt, který je v tuzemsku zcela ojedinělý. „Nejde nám o to sestavovat žebříček, ale propagovat všechny skvělé podniky a koncepty, které v Brně máme a které šíří slávu města dál,” dodala Janulíková. Systém výběru podniků, které se nakonec do průvodce probojovaly, byl i v letošním roce dvoukolový. Na nominacích se podílely osobnosti z oboru gastronomie a do druhého kola postoupilo téměř 50 jihomoravských podniků.

Ty pak byly rozděleny do pěti kategorií a každou z nich hodnotila vybraná tříčlenná komise složená z nezávislých odborníků, novinářů nebo influencerů z ČR i ze zahraničí. Mezi nimi se objevila například známá jména jako Jana Florentýna Zatloukalová, autorka bestsellerové Kuchařky pro dceru, několik prestižních šéfkuchařů, sommeliérů, pivní specialista, lektor etikety i manželské duo foodblogerů Coolinári ze Slovenska. „Jejich úkolem bylo podívat se na každý podnik očima turisty a hodnotit nejen kvalitu a chuť nabízeného jídla, ale také atmosféru i přístup personálu. I přesto, že každá kategorie má svého vítěze, primárně se nejedná o soutěž. Je to výběr toho nejlepšího, co při cestách po jihu Moravy musíte ochutnat,“ upřesnila Grůzová.

I výběr brněnských podniků se odehrál ve dvou kolech. Nejprve 21 místních patriotů nominovalo zařízení, kde se podle nich dobře jí a pije, a to celkem v 8 kategoriích: restaurace, bistra, kavárny, cukrárny, vinárny, pivnice, bary a „fine dining”. Opakující se jména pak postoupila do finále. V tištěném průvodci, který bude k dostání zdarma v informačních centrech v regionu i na dalších místech, jsou podniky v dané kategorii řazeny abecedně s vyznačeným vítězem. Více o oceněných podnicích najdou zájemci také na webech gourmetjiznimorava.cz a gourmetbrno.cz.

Fotogalerie: