Přestože venku ještě vládne zima, organizátoři tradičních Slavností moravského uzeného a vína mají napilno. Přípravy osmého ročníku festivalu pro gurmány nebo rodiny, které si chtějí zpestřit víkend s dětmi, vyvrcholí v sobotu 29. února a neděli 1. března. Opět bude k mání teplé uzené z udírny, řeznické workshopy a kuchařská show s uzeným masem v podání Martina Škody. Informoval zpravodajský portál BRŇAN organizátor akce Pavel Pichler.

Slavnosti se konají stejně jako v minulých letech v rozsáhlém areálu státního hradu Veveří u Brna. Bohatý festivalový program je rozdělen do dvou částí. V sobotu si na své přijdou zejména ti, kteří rádi objevují moravské mistry uzenáře a vinaře. Svá vítězství se budou snažit obhájit po čtvrté v řadě uzenáři z Domácího řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy. „Mezi soutěžícími uzenáři návštěvníci naleznou nové tváře. Chceme na místě vytvořit soutěžního ducha a věříme, že se to povede zejména i díky novým uzenářům, kteří tvoří výborné pochoutky, ale zatím neměli na slavnostech možnost je představit,“ doplňuje Pichler.

Moravští vinaři ovládnou vytápěný velkokapacitní stan, ve kterém se bude dát posedět při cimbálovce za každého počasí. Během akce nebudou chybět oblíbené workshopy porcování masa, domácího uzení nebo výroby klobásy. Návštěvnici si budou moci sami vyzkoušet navléknout střívko a naplnit ho masem.

V neděli organizátoři pomyslně otevřou Slavnosti moravského uzeného a vína tzv. gastronautům. Program ozvláštní kuchařská show známého kuchaře Michala Škody a nebudou chybět ani ochutnávky uzeného masa.

Během obou dní budou souběžně s hlavním programem zaměřeným na jídlo probíhat také aktivy určené dětem. Rodiče si společně s nejmenšími opečou výborné špekáčky, zajdou na divadelní představení, roztočí ruční dětský kolotoč nebo prozkoumají nádvoří tajemného hradu Veveří včetně vyhlídkové věže.

Běžné vstupné na akci stojí 150 Kč, snížené 110 Kč a obojí lze zakoupit také on-line. Děti do 120 cm mají vstup do areálu zdarma. Vstupné zahrnuje vstup do hradu Veveří a na hradby, soutěžní ochutnávku uzeného od osmi uzenářů, čerstvou ovarovou polévku, ochutnávku teplého uzeného z udírny, minikuchařku, účast na řeznickém workshopu, zábavný program, slevové karty, možnost výher v anketě, použití zábavného fotokoutku a ochutnávky degustačních porcí od našich předních šéfkuchařů.