Počet minipivovarů na jižní Moravě loni vzrostl na 70. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy, žádný minipivovar podle dostupných informací z pivovarských webů nezanikl. Obor tak, přestože pivovary konkurují tradičnímu vinařství, stále posiluje. Zpravodajskému portálu BRŇAN to sdělil znalec minipivovarů a pivovarský historik Filip Vrána.

Dva pivovary v Brně se blíží výstavu 10 tisíc litrů

Nejvíce minipivovarů funguje v Brně, z nichž dva se svým výstavem blíží hranici 10 000 hektolitrů (Moravia, Hauskrecht). „Případný posun do kategorie středních pivovarů s sebou nese větší daňové zatížení, takže je otázkou, jak budou oba provozy svou strategii v budoucích letech cílit. Zatím žádný minipivovar v regionu tuto hranici nepřekročil a většinou tento vývoj trvá několik let, často více než dekádu působení na trhu,“ uvedl Filip Vrána, který vyučuje program Pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě v Brně.

Pivovarský dům Poupě uvařil 500 hektolitrů piva

Oproti tomu například Pivovarský dům Poupě, který znamenal jednu z největších investic v regionu uplynulých let, loni za první úplný rok své existence vyprodukoval 500 hektolitrů. Převážně šlo o pivo svrchně kvašené. „Jediné spodně kvašené jsme dělali na náš Oktoberfest. Receptury toho svrchně kvašeného byly opravdu hodně barvité a nápadité. Vařili jsme různé Single Hopy, varianty West Coast IPA, NEIPA, kyseláče, Stouty, pšeničná piva, piva ochucená ovocem, kořením, bylinami,“ řekl sládek pivovaru Ladislav Němeček.

Větší minipivovary s nabídkou sudového piva rostou

Silný brněnský region podtrhuje okres Brno-venkov se 17 minipivovary. Posílilo i Hodonínsko na 13 a Znojemsko na současných 10 minipivovarů. „Na trhu vidíme pokračující trend rychlého růstu velkých minipivovarů zaměřených na prodej sudového piva a dále růst restauračních pivovarů s vlastním podnikem. První skupině pomáhá vysoký objem výroby k dosažení efektivity, která je v současné době růstu mzdových nákladů a nákladů na suroviny nezbytná. Druhá skupina má od počátku výhodu vyšší marže, takže si lépe dokáže poradit s měnícími se podmínkami na trhu jako například změna sazby DPH,“ uvedl pivovarský expert a absolvent MENDELU Jan Grmela.

Zájem o studium pivovarnictví je velký

Na Mendelově univerzitě v Brně běží studijní program Pivovarství a sladařství od tohoto akademického roku, studenti teď budou vstupovat do druhého semestru. Zájem o studijní program byl velký, dohromady si v prvním a druhém kole přijímacího řízení podalo přihlášku 97 lidí. Do studia se zapsalo 31 studentů a studentek.

Nejvíc minipivovarů je na Brněnsku

Na jihu Moravy nově vznikly tyto pivovary: Ivančice, Strážnice (Connor), Znojmo (Old cock), Višňové. Počty minipivovarů v jednotlivých okresech jsou následující: Blansko 2, Brno 15, Brno-venkov 17, Břeclav 11, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 10.

Zaniklo sedm pivovarů a dva převzali noví majitelé

Uzavřené provozy v jednotlivých letech: HBH Brno (1993), Šitbořice, Vojáček Hodonín (2017), Magistr Brno (2018), Šatov (2019), Bohdalice Manner (2020), Lucky Bastard technologii převzal pivovar KOS (2021), Ratíškovice (2021), Santon Ponětovice (2022), JBM Brew Lab přešel na kontrahovanou výrobu a prodal technologii značce AnOtter One (2023).