Na Štědrý den zůstane v Brně otevřeno několik restaurací, které hostům nabídnou jak tradiční české pokrmy, tak speciality zahraničních kuchyní. Ceny vícechodových večeří se pohybují od několika set korun po několik tisíc korun. Zájem o rezervace je velký. Některé podniky umožní i objednávky jídla s sebou, vyplývá z odpovědí restauratérů.
Restaurace Siesta v Hotelu International podá na 24. prosince tři varianty štědrovečerního menu. „První bude tradiční, s rybí polévkou a kaprem, druhá obsahuje řízek a třetí humra,“ řekl manažer restaurace Jiří Staněk. „Máme pouze 50 míst a všechna už jsou rezervovaná. Hned další den však budou u nás v hotelu otevřené dvě restaurace. Speciální sváteční menu servírujeme i 25. a 26. prosince,“ dodal manažer Internationalu Michal Řičánek.
Plno už je rovněž v EFI Hostinci na náměstí 28. října, který bude na Štědrý den v provozu od 18:00 do 22:00
Kromě čtyřchodového menu za 678 korun a jednotlivých vánočních specialit nabídne zájemcům také možnost objednávky jídla se sebou. „Slavnostní menu si mohou lidé vyzvednout 23. prosince. Aby si mohli doma užít Vánoce bez zbytečných starostí, kapra nebo řízek obalíme a připravíme k dopečení,“ uvedla za podnik Veronika Maščeníková.
Mezi další hotelové restaurace, které budou o Vánocích otevřené, patří i Palazzo v Biskupské ulici
Připraví štědrovečerní menu v tradiční i mezinárodní verzi, obě vyjdou na 1790 korun. Hosté v restauraci Garden v Grandhotelu Brno si mohou vybrat hlavní chod ze čtyř variant, menu nabídne kapra, candáta, husí stehno i telecí řízek. Večeře o několika chodech vyjde na 1990 korun.
Do 15:00 bude mít o Štědrém dni otevřeno i restaurace Šelepka
Kromě toho nabízí již několik let možnost přijít si pro jídlo a vzít si ho domů. „Zájem o tuto službu každým rokem roste. Důvodem je to, že lidé mají málo volného času a nechtějí ho trávit vařením. Raději si proto jídlo vyzvednou u nás,“ sdělil provozovatel Read Kahwaji.