Vinobraní na jihu Moravy uspíšila vedra v září, která hrozny vysušují
 
													Foto:
Pixabay
Vinobraní na jihu Moravy urychlily tropické teploty, které po srpnu pokračovaly i v prvním týdnu v září. Teploty překračující 30 stupňů Celsia při převažujícím suchu urychlují vysychání hroznů, což snižuje výnos vinohradů, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů i odborníků.
Teplo se projevuje na poklesu výnosů
„Dlouhotrvající vysoké teploty se projevují na poklesu výnosů, protože hrozny ztrácejí hmotnost. To je největší problém současného počasí. Problém je to zejména u modrých odrůd, které dozrávají později, a ještě nejsou chuťově vyzrálé,“ řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Dozrávání hroznů uspíšil pokles nočních teplot v srpnu
Hlavní část vinobraní začala v posledním srpnovém týdnu, tedy o dva až tři týdny dříve než v minulých letech. Dozrávání hroznů uspíšilo období v první polovině srpna, kdy začaly klesat noční teploty, což dozrávání hroznů prospívá. Naopak tropické noci pro hrozny dobré nejsou.
Některé odrůdy se sklízejí o měsíc dřív
„Hrozny dozrávají velkým tempem, sklízejí se odrůdy, které obvykle přicházejí na řadu na přelomu září a října. Pokud by to tak pokračovalo, pak vinobraní bude hotové do konce září,“ řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Kvalita hroznů je výborná, říká Beránek
Rychlé dozrávání odrůd, které v minulých letech dozrávaly postupně, klade vyšší nároky na organizaci vinobraní. „Více odrůd letos dozrává současně, což klade vysoké nároky na organizaci sklizně jak při sběru, tak při následném zpracování hroznů. V důsledku dvouměsíčního horka také dochází k rychlému sesychání hroznů a snižování jejich velikosti, což nevyhnutelně povede k nižší sklizni, v mnoha případech až o desítky procent. Na druhou stranu je zatím kvalita sklizených hroznů výborná, což přináší naději na kvalitní ročník, především pro červená vína,“ řekl prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.
Habáni sklidili už skoro půlky úrody
Vinařství Habánské sklepy má v prvním týdnu v září sklizenou téměř polovinu úrody v době, kdy v předchozích letech hlavní část vinobraní sotva začínala. „Například Veltlínské zelené, které jsme dříve sklízeli až koncem září, už nyní dosáhlo cukernatosti 23 stupňů. Takto raná a rychlá sklizeň je mimo všechny historické tabulky,“ uvedl ředitel vinařství Petr Ptáček.
Následky proměn počasí se lokálně liší
Následky proměn počasí se v jednotlivých lokalitách liší, nestejnoměrné je postižení jarními mrazy i současné sucho. Zatímco v některých částech kraje vinohrady nedostatkem vody netrpí, jinde nepršelo prakticky po celé léto.
- Vydáno dne:
- 
- ,
- Autor:
-  Ondřej Požár
- ČTK
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
 
													 
													 
													 
													- Na brněnském festivalu v roce 2026 zazní kompletní…
- Ornitologové v ČR evidovali 34 párů orlů královský…
- NSS přirovnal kampaň SPD k propagandě totalitních …
- Růst rostlin ovlivňují těkavé látky, které produku…
- Adventní trhy začnou v Brně 14. listopadu, novinko…
- Veletrh Kniha Brno láká na setkání s českými i zah…
- Pečují o hroby s úctou. Brněnská firma nabízí pomo…
- V Brně začne v sobotu dvouletá úplná uzavírka Fryč…
- Psi na Stránské skále v Brně potrhali další ovce, …
- Náměstí Svobody v Brně letos v adventu ozdobí osmd…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
