Vinobraní na jihu Moravy uspíšila vedra v září, která hrozny vysušují
Foto:
Pixabay
Vinobraní na jihu Moravy urychlily tropické teploty, které po srpnu pokračovaly i v prvním týdnu v září. Teploty překračující 30 stupňů Celsia při převažujícím suchu urychlují vysychání hroznů, což snižuje výnos vinohradů, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů i odborníků.
Teplo se projevuje na poklesu výnosů
„Dlouhotrvající vysoké teploty se projevují na poklesu výnosů, protože hrozny ztrácejí hmotnost. To je největší problém současného počasí. Problém je to zejména u modrých odrůd, které dozrávají později, a ještě nejsou chuťově vyzrálé,“ řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Dozrávání hroznů uspíšil pokles nočních teplot v srpnu
Hlavní část vinobraní začala v posledním srpnovém týdnu, tedy o dva až tři týdny dříve než v minulých letech. Dozrávání hroznů uspíšilo období v první polovině srpna, kdy začaly klesat noční teploty, což dozrávání hroznů prospívá. Naopak tropické noci pro hrozny dobré nejsou.
Některé odrůdy se sklízejí o měsíc dřív
„Hrozny dozrávají velkým tempem, sklízejí se odrůdy, které obvykle přicházejí na řadu na přelomu září a října. Pokud by to tak pokračovalo, pak vinobraní bude hotové do konce září,“ řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Kvalita hroznů je výborná, říká Beránek
Rychlé dozrávání odrůd, které v minulých letech dozrávaly postupně, klade vyšší nároky na organizaci vinobraní. „Více odrůd letos dozrává současně, což klade vysoké nároky na organizaci sklizně jak při sběru, tak při následném zpracování hroznů. V důsledku dvouměsíčního horka také dochází k rychlému sesychání hroznů a snižování jejich velikosti, což nevyhnutelně povede k nižší sklizni, v mnoha případech až o desítky procent. Na druhou stranu je zatím kvalita sklizených hroznů výborná, což přináší naději na kvalitní ročník, především pro červená vína,“ řekl prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.
Habáni sklidili už skoro půlky úrody
Vinařství Habánské sklepy má v prvním týdnu v září sklizenou téměř polovinu úrody v době, kdy v předchozích letech hlavní část vinobraní sotva začínala. „Například Veltlínské zelené, které jsme dříve sklízeli až koncem září, už nyní dosáhlo cukernatosti 23 stupňů. Takto raná a rychlá sklizeň je mimo všechny historické tabulky,“ uvedl ředitel vinařství Petr Ptáček.
Následky proměn počasí se lokálně liší
Následky proměn počasí se v jednotlivých lokalitách liší, nestejnoměrné je postižení jarními mrazy i současné sucho. Zatímco v některých částech kraje vinohrady nedostatkem vody netrpí, jinde nepršelo prakticky po celé léto.
- Vydáno dne:
-
- ,
- Autor:
- Ondřej Požár
- ČTK
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Jižní Morava je v dostupnosti internetu v domácnos…
- Návštěvnost Zoo Brno za letošní rok atakuje hranic…
- Na Štědrý den vzplály na jihu Moravy dva vánoční s…
- Lidé v Brně rekordně darovali kelímky, přispěli tí…
- Křeček vyzval poslance, aby novelu stavebního záko…
- Nemocnice v Tišnově i Hustopečích zavřou s koncem …
- Silničáři od 5. ledna změní značení na přestavovan…
- Brno hledá projektanta pro první etapu přeměny ško…
- Vláda projedná novelu zákona o daňovém zvýhodnění …
- Na jižní Moravě přibývá lidí s respiračními infekc…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
