Jako v prvotřídní restauraci si museli připadat zdravotníci ze dvou covidových odděleních Fakultní nemocnice v Brně, když se ve dveřích objevil šéfkuchař Marcel Ihnačák s pomocníky a dovezli jim výborné jídlo.

„Pokrmy se připravovaly v zázemí restaurace v bunkru pod brněnským Špilberkem, michelinskému kuchaři pomáhali v kuchyni také čtyři kuchaři, kteří v době nouzového stavu nemají práci a jejich sociální situace není jednoduchá,“ upřesnila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Nápad odměnit zdravotníky a zároveň podpořit lidi bez práce dostal podle ní spolek AMERFO, který v centru jihomoravské metropole provozuje zážitkovou expozici v někdejším protiatomovém krytu 10-Z pod pevností a sociální podnik Franz Kafka Špitál, kde zaměstnává osoby s hendikepem.

„Impulsem byla nešťastná událost, která otřásla nejen celým spolkem, proto se rozhodli dát lidem, kteří nemohou pracovat, naději a možnost si přivydělat,“ uvedla mluvčí.

Kolega populárního šéfkuchaře Jamieho Olivera Marcel Ihnačák, který je členem správní rady spolku, proto společně s kuchaři z bunkru připravil jídlo pro covidové jednotky. „Chceme podpořit zdravotníky, poděkovat jim a vyzvat všechny, aby vytrvali a dodržovali opatření i přes Velikonoce, aby počty nakažených nezačaly zase stoupat,“ řekl šéfkuchař.

Pro vyčerpané zdravotníky to bylo v zajeté rutině, kdy bojují o lidské životy, zpestření dne. „Je to něco nestandardního, a obzvlášť v takovém množství a vynikající kvalitě. Určitě to zvedne náladu, je to takový příjemný bod dne,“ pochvalovala si jedna ze zdravotnic, která si na meníčku od slovenského šéfkuchaře stejně jako její kolegové pochutnala.