Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla poradna zaměřená na stravování a správný životní styl. Pomůže studujícím a zaměstnancům školy, zodpoví ale také dotazy veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav technologie potravin, fungovat bude pod záštitou Společnosti pro výživu, oznámila dnes mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

„Cílem je poskytovat informace založené na podkladu současného vědeckého poznání. Není to poradna, kde pomáháme klientům sestavovat jídelní plán, ale můžeme doporučovat, jak pomocí potravin udržovat zdravý životní styl,“ uvedla spoluzakladatelka Milena Matejovičová.

Do poradenství se zapojí pedagogové i studující magisterského programu potravinářství a výživa člověka

„Tito studenti mají znalosti o potravinách a jejich vývoji i o fyziologii, genetice a metabolismu člověka. Díky poradně se seznámí s reálnými potřebami a požadavky klientů výživového poradenství a budou moct své znalosti aplikovat přímo v praxi,“ dodala Matejovičová.

Poradna funguje on-line. Veřejnost se na ni může obracet prostřednictvím e-mailové adresy poradna.potraviny@mendelu.cz. „Dotazy budeme distribuovat přímo k odborníkům, kteří se danou problematikou zabývají. Výjimkou budou lidé, kteří se na nás budou obracet s řešením zdravotních problémů. Takovým klientům budeme muset doporučit vyhledání pomoci nutričního terapeuta,“ vysvětlila Matejovičová.

V pilotním provozu se poradna spustí i prezenčně, ale pouze pro zaměstnance a studenty univerzity

Poprvé mohou její služby využít 31. října. „Budeme takovým komunikačním uzlem a novou platformou na Mendelově univerzitě. Jsme také otevřeni spolupráci. Už jsme domluveni s kolegy z dalších fakult i účelových zařízení naší univerzity, se kterými se budeme podílet na přípravě popularizačních a školicích akcí, ale i na vědeckých projektech s příslušnými výstupy,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Miroslav Jůzl.