Brněnská zoologická zahrada spotřebuje v horkých dnech asi o třetinu víc vody než při běžných teplotách. Je to i kvůli častější výměně užitkové vody v bazénech některých zvířat.  České republice v posledních dnech panují teploty překračující na některých místech 34 stupňů Celsia.

Vodu v bazénech si mohou v Brně užívat lední medvědi, lachtani nebo i tapíři. Zoo mění vodu v bazénech pravidelně dvakrát týdně, v horkých dnech se to děje častěji, podle potřeby. "Naštěstí nemáme s vodou žádné problémy, bereme ji z našeho vrtu," uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Brněnská zoo je zalesněná, zvířata si tak mohou během dne dopřávat přirozeného stínu či vyhledat chládek v ubikaci. "Všechna mají samozřejmě nepřetržitý přístup k vodě. Některá zvířata navíc sprchujeme, třeba lamy alpaky nebo tapíry," uvedl mluvčí.

Na teplo jsou obecně náchylnější zvířata, která svoji tělesnou teplotu řídí podle teploty okolí, například pásovci. Ve vedru se ale necítí dobře například i severské druhy zvířat, jako sobi, losi či lední medvědi.

Lachtani či lední medvědi dostávají v horkých dnech potravu i mraženou, chovatelé jim dopřávají takzvané ledové dorty. "Potravu, nejčastěji ryby, jednoduše dají do vody, nechají ji zamrazit a zvířata pak dostávají takovéto ledové lahůdky," uzavřel Vaňáč.