Komunální volby jsou téměř za dveřmi. Ten kdo se k volbám rozhoduje jít, už možná zjišťuje komu dát hlas. V rámci obce nebo městské části je volba jednodušší, většinou se volič rozhoduje na základě toho, že kandidáta osobně zná nebo má doporučení. Jak je to ale s volbou do brněnského magistrátu, osvědčila se současná koalice nebo to chce změnu? A jak vlastně správně volit? Na naše dotazy odpovídal politolog Michal Pink.

  • Jak hodnotíte práci současné koalice pod vedením primátora Petra Vokřála, dá se hovořit o vysvědčení s vyznamenáním?

Nevím jak moc je v tomto případě mé hodnocení na místě, ale Brno je na jednu stranu moderní město, kde stojí za to žít, ale je tu celá řada zbytečných „neduhů“. Nemluvím nyní o nádraží, rozkopaných komunikacích, ale nevím, zda existuje v tak velkém městě ZOO, která nemá vlastní parkoviště. To, co musí návštěvník, který přijede do ZOO autem absolvovat je hodně špatné. Zda za to může vedení ZOO, města nebo někdo třetí nevím. Zůstává však otázkou, zda by citlivý přístup konkrétních lidí celý problém nakonec nevyřešil. A dají se najít další podobné „zbytečnosti“. Proto to na vyznamenání nebude.

  • Kdo, případně jaká politická strana, se ve vedení města neosvědčila a naopak, kdo příjemně překvapil?

I přes zádrhel dokázala nakonec KDU-ČSL dodržet to, co slíbila před čtyřmi lety a koalice s nimi vydržela do konce. V tom si dovolím říci, že překvapila. A na druhou stranu jsou tu menší strany/hnutí dříve protestního charakteru, které sice podrželi vedení města na svých místech, ale o jejich jednotě a současné „vitalitě“ lze hodně diskutovat. Účast v koalici je hodně vyčerpala a uvidíme, jak ve volbách dopadnou.

  • Zastupitelstvo města Brna má 55 členů. Do těchto řad se chce dostat 22 různých politických stran a uskupení. Dokážete odhadnout kdo má šanci a kde je to vyhozený hlas?

Dlouhodobě je volené zastupitelstvo menší kopií Poslanecké sněmovny. Proto bych odhadoval na podobný počet stran, které překročí 5%. Lepším postavením tu disponuje jen Strana zelených, ale ta má za sebou čtyři roky v koalici. Jsou tu dále strany, které to mají na základě předchozích výsledků horší. Např. ambice STANU asi překračují jejich reálný zisk a společná kandidátka by jim tento problém odstranila. A z dlouhodobého hlediska, že to nebude vyhozený hlas, je to u menších stran (z celostátního pohledu) KDU-ČSL, kde bude asi sázka na jistotu.

  • Podle průzkumu České televize má nejvyšší potenciál na vítězství v nadcházejících komunálních volbách v Brně hnutí ANO, těsně za ním je společná kandidátka ODS a Svobodných, následují Piráti, lidovci a ČSSD. Jak vnímáte tento model?

Jako zrcadlo voličských nálad v době, kdy se prováděl sběr dat. Dnes je vše hodně proměnlivé a především u nových stran, lze sledovat nestálou podporu. Piráti jsou však na vzestupu a to se dost pravděpodobně projeví i v Brně.

  • Případně, jaký je tedy ten váš?

Žádný. Sledoval bych celostátní trendy, na základě předchozích výsledků bych počítal spíše s lepším ziskem u liberálních stran a KDU-ČSL. Hůře na tom bude KSČM a populistická krajní pravice. Bonus bych ještě přidal opozičním stranám a mírný „malus“ spíše vládním.  

  • Kromě tradičních stran se nově objevují i různé spolky a hnutí. Jak vidíte jejich šanci na úspěch?

Velice omezenou. Před čtyřmi lety tu byla kandidátní listina A co Brno a kdo si na ni dnes vzpomene?

  • Z některých politických stran v Brně odchází jejich členové a objevují se na kandidátkách jiných sdružení a hnutí, čím si to vysvětlujete?

Ideovou nevyhraněností a osobními ambicemi, které nemusí odpovídat realitě. Je potřeba to sledovat případ od případu. Ale posun od ČSSD k ANO nahrává spíše tendencím udržet se mezi „mocnými“ i přes momentální nepřízeň osudu. 

  • Co je klíčové při volbě při samotné, kroužkovat kandidáty nebo dávat křížek jen samotné straně?

V tak velkém prostředí jako je Brno bych vyloučil křížkování u jednotlivých kandidátů. Nakonec to může být snadno neplatný hlas, nebo pomohu někomu, koho jsem volit nikdy nechtěl. Volební systém v komunálních volbách je ve své podstatě komplikovaný a zavádějící. Pokud svůj hlas chci odevzdat rozumně, tak bych volil celou stranu. Je jich na výběr dost.

  • Pokud bychom odhlédli od volby do Zastupitelstva města Brna, dá se podle Vás v některé brněnské městské části předpokládat zásadní změna? 

Je to velice těžko předvídatelné. Na úrovni městských částí je situace velice specifická a není možné najít pravidlo uplatnitelné pro Brno – střed a Ořešín. To jsou dvě hodně odlišné jednotky v kombinaci s volebním systémem, charakterem kandidátních listin a současnou proměnlivostí voličských nálad je to opravdu nesnadné.

Děkuji za rozhovor.