Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevřela novou výdejnu léků pro pacienty s biologickou léčbou. Její zřízení vyšlo na 150.000 korun, řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Veselá. Podle ředitele nemocnice Martina Pavlíka je biologická léčba drahá a specifická, výdejna zajistí centralizaci léků na jednom místě a zvýší komfort pro pacienty.

Výdejna slouží pro pacienty specializovaných center. V nemocnici jsou specializovaná centra v oboru revmatologie, gastroenterologie, dermatovenerologie, onkologie a neurologie, kde je centrum pro roztroušenou sklerózu a parkinsonismus. "Ročně projde centry přibližně 1700 pacientů. Ročně se vydá na biologickou léčbu půl miliardy korun," uvedla Veselá.

Biologická léčba využívá k léčbě nemoci imunitu lidského organismu a jeho posílení a zeslabení. "Jelikož je biologická léčba velmi drahá a specifická, rozhodli jsme se investovat z vlastních zdrojů do úprav stávajících prostor. Tím jsme zajistili centralizaci těchto léků na jedno místo, a především zvýšení komfortu pacientů s jejich vyzvedáváním," řekl Pavlík. Objem léků na biologickou léčbu je podle něj za posledních deset let více než čtyřnásobný.

Pro pacienty je zajištěný diskrétní výdej s možností poskytnutí potřebných informací o dalším uchování, způsobu použití a možných nežádoucích účincích. "Vyzvednutí léků pro ně bude snazší, což je s ohledem na jejich zdravotní obtíže zásadní," řekl vedoucí nemocniční lékárny Vladimír Holub. Podle něj je výhodou také zajištění správné lékárenské praxe, tedy přímý dohled farmaceuta nad uskladněním léčiv včetně 24hodinového automatického monitorování skladovacích podmínek.