Jednou z výjimek je Mikulov na Břeclavsku, kde vybírají maximum, které je dohromady 21 korun za osobu a noc. V Brně je sazba rekreačního poplatku ve všech městských částech stejná, maximálních 15 korun, poplatek z ubytovací kapacity si městské části stanovují samy. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli zástupci jednotlivých obcí.

"V Mikulově vybíráme maximum, a to 15 korun rekreační poplatek a šest korun za lůžko a noc," uvedla Alena Pilařová z finančního odboru v Mikulově. V rozpočtu Mikulova se předpokládá, že na obou poplatcích hoteliéři vyberou 3,3 milionu korun.

Podle zákona činí rekreační poplatek maximálně 15 korun stejně jako lázeňský a poplatek z ubytovací kapacity šest korun. Aktuálně projednávaná novela předpokládá sjednocení pouze do jednoho poplatku za ubytování, který by příští rok činil nejvýše 21 korun, v roce 2021 by mohl vzrůst až na 50 korun.

V Brně vybírají poplatky městské části a ve všech je stanovený maximální rekreační poplatek, poplatek za ubytování se různí. Nejvíce si turisté zaplatí, pokud se ubytují v Kohoutovicích, Líšni nebo Bohunicích, a to šest korun za lůžko a noc. Naopak nejméně, pouze dvě koruny, si účtují v Novém Lískovci nebo v Chrlicích.

"Vybrané peníze poté putují do rozpočtu dané městské části, která je může libovolně investovat," uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového střediska magistrátu. V minulém roce městské části vybraly jen na poplatku z ubytovací kapacity téměř 9,1 milionu korun.

Ve Valticích na Břeclavsku mají stanovenou roční sazbu, hoteliéři odvedou na poplatcích městu ročně za lůžko 1000 korun. "Vybrané peníze putují zpátky do turistického ruchu na provoz informačního centra nebo na různé opravy. Je to ale jen zlomek peněz, které ročně investujeme," řekl starosta Valtic Pavel Trojan.

V Jedovnici na Blanensku vybírají na poplatku z ubytovací kapacity sice stanovené maximum šest korun, ale rekreační poplatek činí jen deset korun. Lidé tedy zaplatí 16 korun. Městys však neplánuje poplatky v příštích letech zvyšovat, ani v případě, že to povolí novela zákona.