Litvínov se již plně soustředí na jediné, zachránit pro hokejovou baštu nejvyšší soutěž, ve které Severočeši nastupují nepřetržitě již 61 let. Riziko pádu do Chance ligy se vedení Litvínova snaží odvrátit ještě před hodinou dvanáctou a podobně jako konkurenční Pardubice či Vítkovice, které jsou rovněž ohroženy sestupem, začalo intenzivně jednat. Černožlutý dres nově obléká reprezentační obránce a odchovanec Plzně Michal Moravčík, jenž si tedy přesně po týdnu zopakuje duel na brněnském ledě. Další výraznou posilou do defenzívy má být angažování kanadského urostlého beka Akima Aliua, ten však ještě do pátečního utkání na ledě Kladna nezasáhl, a tak se uvidí, zda si premiéru v litvínovském dresu odbude v Brně.

Beze změny nezůstaly ani útočné řady. Management Litvínova se rozloučil hned se třemi hokejisty. Věci si z litvínovské kabiny balili nájezdový mág a Mistr světa z roku 2010 Lukáš Kašpar. Do slovenského Zvolenu pak zamířil Juraj Mikúš a nové angažmá si hledá také zadák Karel Kubát. Naopak z prvoligových Litoměřic pomůže Litvínovu v cestě za záchranou zkušený harcovník Peter Jánský.

Rozsáhle změny se projevily na hře Litvínova již v pátečním kole na ledě nevyzpytatelného Kladna. Verva zde dokázala vsítit dvě branky v rámci jednoho oslabení a získala cenné tři body za vítězství 5:3. Jelikož však bodovaly také konkurenční Pardubice, na chvostu tabulky se příliš nezměnilo. Vervu může těšit pouze stáhnutí náskoku na dalšího konkurenta z Vítkovic, který se drží nad dvojicí Litvínova a Pardubic s tenkým jednobodovým polštářkem. Verva bude chtít určitě navázat na loňské utkání na brněnské půdě, kdy dokázala modrobílé zaskočit 5:3, stalo se tak 13. ledna 2019, v letošní sezoně si Severočeši odvezli z Brna jeden bod za porážku 3:4 po samostatných nájezdech.

Kometa se vrací do domácího prostředí, kde bude chtít odčinit páteční nezdar na pardubickém ledě. Ani do třetice se totiž nepodařilo po výpravě Kometa expresem exportovat do moravské metropole tříbodový zisk. Brňané přitom nezačali špatně a v baště východočeského hokeje se ujali jednobrankového vedení. Pardubice ovšem dokázaly brzy otočit a ve zbytku utkání už Kometu k vyrovnání nepustily. Na východě Čech se tak potvrdilo, že nadcházející finiš základní části přinese tuhé boje na všech postech extraligové tabulky.

Kometa uvítala zpět v sestavě Petera Muellera, ovšem nadále schází elitní centr Petr Holík. Snahou Brňanů bude navázat na poslední domácí utkání, ve kterém si svěřenci hlavního kouče poradili se třetí Plzní 5:2. O motivaci je určitě postaráno více než dost, Kometě jde o pozici v elitní šestce, na kterou po překvapivém pátečním vítězství v Liberci doléhají Karlovy Vary. Ba co víc, Kometa nastoupí do první třetiny s podobiznou klubové legendy Vlastimila Bubníka, jenž je symbolem mistrovské éry brněnského hokeje. Nic než vítězství, neočekávají proti Litvínovu také natěšení fanoušci. Utkání Komety s litvínovskou Vervou startuje v neděli od 15:00.

Vzájemné zápasy v letošní sezoně:

Lepší vzájemnou bilanci letos evidují na svém kontě Severočeši z Litvínova, když v obou domácích duelech dokázali proti Kometě připsat kompletní tříbodový zisk. Naopak Brňané měli dobře našlápnuto v domácí odvetě, jenže dvoubrankové vedení neudrželi a bonusový bod navíc vybojovali až v samostatných nájezdech.

Souboj 40. kola mezi Kometou a Vervou startuje již v 15:00 na ledě DRFG areny.