Pátý ročník multižánrového festivalu se kvůli koronavirovým událostem koná letos nadvakrát. Nejprve ode dneška do 25. července. Druhá část se uskuteční od 4. do 14. září a tradiční Pouť smíření z Pohořelic do Brna bude 12. září.

"Máme radost, že se nám podařilo festival v rajské zahradě zahájit. Sešla se zhruba stovka lidí. Program otevřela prezidentka festivalu, jíž je farářka Martina Viktorie Kopecká, promluvou o důležitosti setkání jako podstaty lidství," řekla za organizátory Barbora Olšanová. Poté ještě následovala například debata s farářem Pavlem Hovězem, který stál u stavby nového kostela v Brně Lesné, a dalšími zástupci církví.

Festival se letos koná popáté a podle pořadatelů to bylo právě Brno, jehož vedení se před pěti lety rozhodlo vystoupit z řady, vyrovnat se s vlastními dějinami a přijmout Deklaraci smíření a společné budoucnosti. Festival i Pouť smíření měly za úkol otevřít debatu o Pochodu smrti, kdy při pochodu z Brna po druhé světové válce zahynuly tisíce Němců, ať už kvůli násilí či nemocem. I letos se akce zúčastní někteří pamětníci a osobnosti veřejného života z Česka, Rakouska a Německa.

Součástí letošního festivalu jsou diskuse a kulturní akce, které završí exkurze do Brněnce na Svitavsku. Bude spojená s projekcí filmu Schindlerův seznam přímo v areálu bývalé továrny, kde se příběh záchrany 1200 Židů odehrál a kde chce nyní Daniel Low-Beer vybudovat Památník Schindlerovy archy, holokaustu a Löw-Beerovy textilky. Program festivalu lze nalézt na www.meetingbrno.cz.