Operátor strojírenské výroby Filip Stašek byl opilý a omámený drogami, když podle obžaloby letos koncem ledna ve Znojmě bodl nožem o délce čepele 16 centimetrů zezadu do krku taxikáře, který ho v noci odvezl do pronajatého domu. „Hrozilo mu vykrvácení a byl ohrožený na životě,“ upřesnila žalobkyně Iveta Eichlerová.

Taxikáře převezli do nemocnice, kde ho operovali a dva dny ležel na jednotce intenzivní péče. A po týdnu ho pustili domů. „Bodl mě do krku a ještě mě řízl do ruky, když jsem se bránil. Pak jsem si odemkl a utíkal jsem do auta, odkud jsem zavolal policii. Myslím, že mi život zachránil masivní řetízek, který nosím na krku. Nůž ho přeťal,“ popsal osudnou noc poškozený. To potvrdil i soudní lékař Pavel Krajsa. „Rána nožem byla dvanáct centimetrů hluboká. Kdyby čepel pronikla do krku třeba o jeden dva centimetry vedle, tak to poškozený nemusel přežít,“ sdělil znalec.

Obžalovaný, kterého přivedla eskorta, se mu u soudu omluvil. „Je mi to líto. Určitě jsem tě nechtěl zabít. Nevím, proč se to stalo. Přisuzuji to alkoholu,“ řekl dvaadvacetiletý mladík. Přiznal, že kolem sebe máchal nožem, ale kvůli vypitému alkoholu a odpolední dávce pervitinu si prý nic víc nepamatuje. Během večera měl vypít asi šest piv a rum s colou. „Poslední, co si pamatuji, jsou schody u nočního klubu,“ tvrdil. Taxikáře pozval domů, aby mu zaplatil stovku za odvoz, protože u benzínky, kde k němu nastoupil, neměl peníze. „Přišlo mi, že mě tam zdržuje. Chtěl jsem po půl hodině odejít, ale bylo zamčeno. Když jsem se otočil ke dveřím a chtěl odemknout, tak na mě zezadu zaútočil. Jeho rodiče mi později nabízeli odškodnění 50 tisíc korun, což je směšné. Copak 50 tisíc je cena za lidský život?“ vypověděl taxikář.

Líčení soud odročil na začátek října.