Série ran dřevěnou tyčí do hlavy a rukou. A poté bodání nožem do obličeje, krku a břicha. Tak letos začátkem února vypadal podle rozsudku Krajského soudu v Brně útok šestatřicetileté kadeřnice Renaty Mikuláškové na zástupkyni finanční společnosti, u níž měla dluh.

„Obžalovaná den před útokem oznámila soudnímu vykonavateli, že mu splatí dlužnou částku. Vyzbrojila se zalamovacím nožem a půlmetrovou dřevěnou tyčí. Tou zezadu zaútočila na poškozenou a střídavě ji bila tyčí a bodala nožem do krku, hlavy a břicha. Pak vzal 58 200 korun a z bytu odjela do Brna, kde soudnímu exekutorovi splatila částku 57 tisíc korun,“ popsal zločin předseda senátu Tomáš Kurfiřt.

Zbitá a pobodaná dvaašedesátiletá žena utrpěla zranění hlavy a břicha. „Údery tyčkou a píchání nožem se střídaly. Chránila jsem si hlavu rukama a zachránilo mě to, že jsem předstírala, že jsem mrtvá,“ popsala v srpnu u soudu surový útok poškozená.

Žalobkyně Zuzana Zámoravcová vinila do té doby bezúhonnou kadeřnici z pokusu o vraždu a v závěrečné řeči jí navrhovala trest kolem 17 let vězení. Naopak obhájce Jan Paroulek tvrdil, že Renata Mikulášková spáchala těžké ublížení na zdraví a krádež a navrhoval trest kolem čtyř let nepodmíněně.

Zištný motiv útoku však soudci nakonec zhodnotili jako loupež, při níž obžalovaná způsobila oběti těžkou újmu na zdraví. „Obžalovaná neměla peníze, přesto soudního vykonavatele žádala o přesné vyčíslení dluhu. A poté počítala s užitím násilí, aby peníze získala,“ upřesnil Kurfiřt.

Mikulášková si prý při útoku na výběrčí splátek představovala svého bratrance, který její rodinu dostal do statisícových dluhů. „Viděla v tu chvíli před sebou Jaromíra Kupsu, který pro ni představoval ztělesněné zlo,“ uvedl obhájce.

Státní zástupkyně se proti rozsudku okamžitě odvolala, obžalovaná si naopak vzala lhůtu na rozmyšlenou. „Soud to posoudil vcelku správně. Aspekty násilí a majetku tam byly. Myslím si, že odcházíme spokojeni,“ dodal Paroulek. Případ teď posoudí Vrchní soud v Olomouci.