Úvodní třetina nabídla vyrovnaný hokej. Na obou týmech bylo vidět, že se pečlivě soustředí a koncentrují na svůj výkon a nechtějí udělat chybu. Domácí v první části sice několikrát ohrozili Vejmelku, zkusili to i ve dvou přesilovkách, ale brněnský gólman, který tentokrát dostal přednost před mladíkem Klimešem, si svou svatyni ohlídal.

Do hry se pak postupně dostávala i hostující Kometa a začala vystrkovat růžky. V přesilovce Brňané několikrát zahrozili Zámorským, nebezpečně dorážel i Holík, brankář Dolejš ovšem také působil jistě. Největší šanci první třetiny tak měl Dávid Bondra, jenž se ocitl zcela sám před gólmanem, ale ani nadvakrát jej nepřekonal.

I ve druhé třetině oba týmy bojovaly o každý metr ledu a šancí bylo poskrovnu. Za zmínku stojí prudká střela Zaťoviče, nebo průjezd vítěze kanadského bodování Muellera. Dolejš si však poradil. Totéž platilo i na druhé straně po střelách Hrušky a Lakatoše, který stál na slotu a těsně minul bránu.

Domácí hokejisté se dočkali prvního gólu necelou minutu před koncem druhé části. V čase 38:58 Fridrich vybojoval u zadního mantinelu puk, který se dostal mezi kruhy na Kováře, který prostřelil Vejmelku – 1:0 pro Vítkovice.

Do třetí třetiny vstupovala Kometa s výhodou přesilovky. Největší tutovku měl v jejím závěru Rákos, který o pár čísel minul zařízení. Kometa však trpělivě čekala na svou šanci a na chybu soupeře, která přišla v 55. minutě.

Zámorského prudké nahození na bránu tečoval rakouský útočník ve službách Brňanů Peter Schneider a bylo vyrovnáno – 1:1. Do konce třetiny byli lepší Brňané, ale středeční drama nakonec dospělo do prodloužení.

V něm uteklo z časomíry pouze šestnáct vteřin, před bránou Komety stál Lakatoš, který zavěsil a vítěznou brankou tak připsal svému týmu první bod v sérii. „První utkání jsme prohráli, ale série se hraje na tři vítězné zápasy. Tohle utkání si rozebereme a něco pozměníme, abychom byli dobře nachystaní na druhý zápas a mohli se do Brna vrátit za stavu 1:1,“ uvedl po utkání pro klubový web Komety asistent trenéra Jiří Horáček.

Podle vítkovického trenéra Miloše Holaně bylo utkání od začátku do konce vyrovnané a domácí byli v jeho závěru šťastnější. „Byla to velká taktická bitva, jsme rádi, že jsme se dostali do vedení. Zvládli jsme to dobře, co se týče disciplíny i taktiky. Vyhráli jsme první zápas, ale ve čtvrtek je nový den,“ připomenul Holaň dnešní druhý zápas s Kometou.