V brněnském Divadle Radost roste zájem o školní představení. Školy se zřejmě snaží dohnat to, co nebylo možné uskutečnit v době nejtvrdších pandemických omezení. Naopak v Divadle Polárka, taktéž zaměřeném hlavně na děti a mládež, zaznamenali zatím spíše menší poptávku ze školských zařízení, avšak sezona tam teprve začíná, zjistila ČTK u vedení obou divadel.

"Představení jsme nerušili, naopak, školy chodí, projevil se velký hlad po představeních. Třeba Ronja, dcera loupežníka je téměř vyprodaná. Školy opravdu mají zájem, který je určitě daný tím, že předtím to nešlo," řekla manažerka Radosti Zuzana Dubová.

Naopak v Polárce pociťují mírný pokles zájmu oproti dřívějšku. Produkce pro školy a školky za normálních okolností generuje asi polovinu příjmů Polárky. Nyní se provoz rozbíhá pomalu. "Někdy hrajeme jen pro jednu školu, což znamená, že není zaplněný sál," uvedla vedoucí divadla Natálie Pelcová.

Polárka je podle vedoucí bezpečným prostředím, pracovníci jsou očkovaní, dodržují se všechna aktuálně platná opatření. Pelcová věří, že školy na divadelní představení nerezignují. Je to důležitá součást vzdělávání, zdůraznila.

Ředitel brněnské Základní školy Svážná Petr Punčochář řekl, že o návštěvách divadla rozhodují pedagogové. Dostali doporučení, aby návštěvy raději vynechali, někdy totiž bývá zapotřebí testování. Podle současných pravidel není test nezbytný v situaci, kdy se kulturní akce účastní méně než 20 lidí nebo pokud jde o žáky jediné školy.

"Spíš jsme zvolili cestu, že máme kinosál, tak chceme, aby si učitelé přednášky a besedy stáhli sem k nám, kde jim stačí zkontrolovat jednoho lektora," uvedl ředitel školy.